неделя, 10 май 2020 г.

Възкресен Октоих, трети глас


В събота на Великата вечерня, на Господи воззвaхъ - 10 стиха: 3 възкресни и 4 Анатолиеви стихири от Октоиха, а от Минея 3 или 6 (тогава 4 от Октоиха). Слава от Минея, И ныне, Богородичен на гласа.
Възкресни стихири, глас 3.
Чрез Твоя Кръст, Спасителю Христе, силата на смъртта се разруши и дяволската измама бе унищожена, а човешкият род, спасявайки се с вяра, на Теб хвалебна песен винаги принася.
Вселената се просвети чрез възкресението Ти, Господи, и раят отново бе отворен; цялото творение, прославяйки Те, на Теб хвалебна песен винаги принася.
Прославям силата на Отца и Сина и възпявам властта на Светия Дух, неразделното и нетварно Божество, единосъщната Троица, царуваща во веки веков.
Анатолиеви стихири, същия глас.
На Твоя всепочитан Кръст се покланяме, Христе, и Твоето възкресение възпяваме и славим, защото чрез Твоите рани всички се изцелихме.
Възпяваме въплътилия Се от Девата Спасител; Той заради нас Се разпна и в третия ден възкръсна, дарявайки ни велика милост.
Христос слезе при намиращите се в ада, за да им благовести, казвайки: „Дерзайте, сега Аз победих; Аз съм възкресението, Аз ще ви изведа, разрушавайки дверите на смъртта.”
Недостойно предстоим в пречистия Твой храм, Христе Боже, и вечерна песен възнасяме из дълбините на сърцата си, зовейки: „Ти, Който просвети света с тридневното Си възкресение, избави Твоите люде от ръцете на враговете Ти, Човеколюбче!”.
Стихири на Пресвета Богородица от Павел Аморейски (пеем ги, ако няма в Минея)
Милостива, добронамерена и благосклонна бъди към мене, Дево, понеже във всички обстоятелства призовавам божествената Твоя благодат; цялата надежда на моята душа възложих на Тебе и във всичко се уповавам на Твоя божествен промисъл; сподоби ме с бъдещата слава и божествения живот.
Въглените на моите страсти се разпалиха в мене, Богородице, от гняв и ярост, от пиянство и блуд, от сребролюбие и жестокосърдечие, от страшно безчувствие, от униние и смущение, от тщеславие и приспана съвест; избави душата ми от тях, Владичице, и ме спаси.
Всички с чиста съвест да паднем пред Богородица, викайки непрестанно от сърце: „Владичице свята, спаси всички от гняв и нещастия, беди и падения; защото Тебе придобихме като твърда стена и опора; спасявани чрез Тебе, прибягваме под Твоя покров!”.
Слава и ныне: Как да не се удивяваме на Твоята Богочовешка Рожба, Всепочитана? Защото без да познаеш мъж, Всенепорочна, Ти роди без баща по плът Сина, Който преди вековете от Отца е роден без майка, като не претърпя никакво изменение или смешение, или разделяне, но запази в пълнота свойствата на двете естества. Затова, Майко Дево, Владичице, моли Го да се спасят душите на тия, които православно Те изповядват като Богородица.
На стиховните, възкресни стихири, глас 3:
От Твоите страдания, Христе, слънцето се помрачи, но светлината на Твоето възкресение всичко просвети; приеми нашата вечерна песен, Човеколюбче.
Животворното Ти възкресение, Господи, просвети цялата вселена и отново призова Твоето творение, предадено на тление; и тъй, избавени от Адамовото проклятие, ние викаме: „Всесилни Господи, слава Тебе!”.
Ти Си Бог неизменяем, но страдайки по плът, Се измени; а творението, като не можеше да понесе разпънат да Те гледа, се прекланяше със страх, и стенейки възпяваше Твоето дълготърпение; но Ти слезе в ада и възкръсна на третия ден, дарявайки света с живот и велика милост.
За да избавиш от смърт нашия род, Христе, Ти претърпя смърт и в третия ден възкръсна от мъртвите и онези, които Те познаха като Бог, Ти съ-възкреси със Себе Си и света просвети, Господи, слава Тебе!
Слава и ныне: Безсеменно от божествения Дух, по волята на Отца Ти зачена Сина Божи, Който предвечно съществува, раждайки Се от Отца без майка; Ти по плът роди и с мляко откърми като Младенец Този, Който заради нас от Тебе произлезе без баща; затова непрестанно се моли от беди да се избавят нашите души.
Възкресен тропар, глас 3:
Нека всичко небесно да се весели и всичко земно да се радва, защото Господ ни яви силната Си ръка, унищожавайки със смърт смъртта; Той стана първороден от мъртвите, от дълбините на ада ни избави и дари света с велика милост.
Слава и ныне: Като Ходатайка за спасението на нашия род Те възпяваме, Богородице Дево, защото с плътта, която възприе от Тебе, Твоят Син и наш Бог претърпя страдания на Кръста и ни избави от тлението като Човеколюбец.
В Неделя на Утренята
След Богъ Господь, възкресния тропар два пъти, Слава – тропар на светията от минея, И ныне - възкресния Богородичен. Катизма.
След 1-та катизма, възкресни седални, глас 3:
Христос възкръсна от мъртвите, като стана Начатък за всички починали; роден преди всяка твар и Творец на всичко съществуващо, Той в Самия Себе Си обнови тленното естество на нашия род; вече не ще властваш, смърте, защото Владиката на всичко, властта ти разруши.
Стих: Воскресни, Господи Боже мой, да вознесeтся рука Твоя, не забyди уб0гихъ Твоихъ до конца.
Вкусвайки смъртта по плът, Господи, Ти прекрати горчивината на смъртта чрез Твоето възкресение; и укрепи човека против нея, провъзгласявайки премахването на древното проклятие, Пазителю на нашия живот, Господи, слава Тебе!
Слава и ныне: Удивен от красотата на Твоето девство и от пресветлата Ти чистота, Гавриил викаше към Тебе, Богородице: „Каква достойна похвала да Ти принеса? Как да Те назова? Недоумявам и се ужасявам; затова както ми е повелено Ти зова: „Радвай се, Благодатна!””.
След 2-та катизма, възкресни седални, глас 3:
От неизменното Ти божество и от Твоите доброволни страдания, Господи, ужаси се адът, ридаейки в себе си: „Треперя от тялото на нетленната Ипостас, виждам Невидимия, тайнствено воюващ с мен; затова и тия, които държа, викат: „Слава, Христе, на Твоето възкресение!””.
Стих: Исповемся Тебе, Господи, всем сeрдцем моим, повем вся чудеса Твоя.
Непостижимото разпятие и неизказаното възкресение ние верните изповядваме като неизразимо тайнство; защото днес смъртта и адът са пленени, а човешкия род се облече в нетление; затова ние с благодарност викаме към Тебе: „Слава, Христе, на Твоето възкресение!””.
Слава и ныне: В Твоята утроба тайнствено си вместила Единосъщния на Отца и Духа, непостижим и неописуем Бог Син, Богородице, и чрез Родения от Тебе се научихме в света да славим едното и неслитно действие на Троицата; затова и с благодарност викаме към Тебе: „Радвай се, Благодатна!”.
118 псалом Блажeни непорочни: и Ангелский соборъ:
Ипакои, глас 3: В ослепителен вид, но с ободрителни слова, сияещият ангел към мироносиците възгласи: „Защо търсите Живия в гроба? Възкръсна Този, Който опразни гробовете; познайте Неизменния, Който измени тленното и възкликнете към Бога: „Колко страшни са Твоите дела, защото Ти спаси човешкия род!””.
Степенни антифони, глас 3.
Антифон 1: Плененият Сион Ти избавил Си от Вавилон; и мене, Слове, от страстите към живота приведи.
Тия, които сеят с божествени сълзи, жънат с радост класовете на вечния живот.
Слава: От Светия Дух е даряването на всяко благо, защото Той сияе заедно с Отца и Сина; чрез Него всичко живее и се движи. И ныне: същият.
Антифон 2: Ако Господ не съгради дома на добродетелите, то напразно се трудим; ако душата е под покрова Му, никой не ще разори града ни.
Като плодове от утроба светиите са винаги осиновени от Христа и Отца чрез Духа.
Слава: В Светия Дух се съзерцава всяка святост и премъдрост, защото Той създава всяка твар; Той е Бог и нека Нему да послужим, както на Отца и на Словото. И ныне: същият.
Антифон 3: Онези, които се боят от Господа са блажени, защото ходят по пътя на заповедите и вкусват всички животворни плодове.
Възрадвай се, Началнико на пастирите, виждайки около Твоята трапеза чедата Си, които носят клонките на добродетелите.
Слава: В Светия Дух е цялото богатство на славата, от Него е благодатта и живота на всяка твар: затова Той се възпява заедно с Отца и Словото. И ныне: същият.
Прокимен, глас 3: Кажете на народите: Господ се възцари, защото Той основа вселената, която няма да се поклати. Стих: Възпейте Господа с песен нова, възпей Господа, цяла земьо.
Всякое дыхaние…; Евангелие възкресно; Воскресeние Христово... Псалом 50 и нататък по реда на възкресната Утреня
Канони, глас 3
Песен 1
Възкресен канон
Ирмос: Господ, Който в древност с божествена заповед събра водите в едно и за израилския народ раздели морето - Той е нашият препрославен Бог; Него възпяваме, защото Се прослави.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Този, Който осъди земята да ражда тръни от потта на съгрешилия човек, сега Се яви в плът и прие трънен венец от ръцете на беззаконници – Той е нашият Бог, Който разруши проклятието, защото Се прослави.
Страшната Христова смърт стана тържествуваща победа и разруха над смъртта, понеже приемайки одушевена плът, подвластна на страданията и влизайки в битка с мъчителя, нашият Бог възкреси всичко със Себе Си, защото Се прослави.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Всички народи Те славят като истинска Богородица, родила безсеменно; защото слизайки в Твоята осветена утроба нашият Бог прие цялото ни естество и Се роди от Тебе като Бог и Човек.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Да запеем песен нова, люде, за Този, Който Се роди от Девата за нашето спасение и съедини небесното и земното, защото Се прослави.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Чрез Своята божествена кръв Христос изкупи човешкия род, поробен от грехолюбивия мъчител; и дарявайки ни с обожение, Той ни обнови; затова Се и прослави.
Христос – Господарят на живота, като смъртен доброволно вкуси смърт; но бидейки безсмъртен по естество, Той мъртвите оживотвори; затова Се и прослави.
Богородичен канон
Ирмос: Да запеем песен нова...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Всички жители небесни заедно със земните и с тези в преизподнята достойно колена прекланят пред Въплътилия Се от Тебе, Дево, защото Се прослави.
О, какво примирение в Тебе стана! Защото като всещедър Подател на всяко благо, дарил ни с божествения Дух, Бог прие от Тебе плът, Девице, защото Се прослави.
Песен 3
Възкресен канон
Ирмос: Всевишни Вседържителю, Който изведе от небитие цялото творение, сътворявайки го чрез Словото и усъвършенствайки го чрез Духа, утвърди ме в Твоята любов.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Чрез Твоя Кръст се посрами нечестивият, който изкопа яма и сам падна в нея; а достойнството на смирените се възнесе чрез Твоето възкресение, Христе.
Проповедта на благочестието покри народите, като морски води, Човеколюбче; възкръсвайки от гроба, Ти разкри за нас Троическата светлина.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Преславни неща се изказаха за Тебе, одушевений Граде на Оня, Който е Цар навеки; защото чрез Тебе, Владичице, Бог живя сред обитаващите на земята.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Вражеския лък и щит Ти строши с Твоята сила, Владико Христе; утвърждение наше, свят Си Ти, Господи!
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Всепочитан Кръсте, ти се разкри като очистване от идолската мерзост, защото пребожественият Иисус разпростря ръцете Си на тебе.
Нека ние, всички верни, да се поклоним пред тебе, о живоносен гробе, защото Христос, Който наистина е нашият Бог, в тебе бе погребан и възкръсна.
Богородичен канон
Ирмос: Вражеския лък и щит...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
В Девата, която по пророческото слово е покаралият Жезъл от корена Иесеев, Ти като цвете разцъфтя, Христе; свят Си Ти, Господи.
Понизявайки Се, Ти от Девата прие нашата плът, за да направиш земнородните при-частници на Божеството; свят Си Ти, Господи.
Песен 4
Възкресен канон
Ирмос: Ти яви Своята велика любов към нас, Господи, предавайки на смърт Единородния Си Син; затова с благодарност Ти зовем: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Поради милосърдието Си Ти понесе язви и рани, о Христе, търпейки оскърбление от ударите и понасяйки дълготърпеливо оплюването, като така извърши моето спасение; слава на Твоята сила, Господи.
Чрез смъртното Си тяло, Животе, Ти стана причастен на смъртта, заради страданията на нищите и въздишките на Твоите бедни; и като погуби погубителя, Ти Се прослави и всички възкреси със Себе Си, единствен Човеколюбче.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Помени, Христе, Твоето стадо, което придоби чрез Твоите страдания, приемайки милостивите молби на преславната Ти Майка и като го посетиш в скърбите му, избави го с Твоята сила, Господи.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Чудно и неизказано е тайнството на Твоето рождение; чух и се уплаших, но радвайки се Ти зова: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
О, Човеколюбче, Ти създаде човека по Свой образ, но когато поради престъплението той бе умъртвен от греха, Ти го спаси, като Се разпна на Лобното място.
Смъртта върна мъртвите, погълнати от нея и разрушено бе погубващото царство на ада, когато от гроба Ти възкръсна, Господи.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Марийо непорочна, златна Кадилнице, вселявайки Се в Тебе Бог Слово - Единият от Троицата, Се въплъти неслитно и изпълни света с благоухание.
Богородичен канон
Ирмос: Чудно и неизказано...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Ти постави планините чрез везните на божествения разум, Владико, и стана Камък, отсечен от Девата не с човешка ръка; слава на Твоята сила, Човеколюбче.
Ти изцели нашето болно естество, Владико, съединявайки го в утробата на Девата с най-могъщото лекарство – Твоето пречисто, Слове, Божество.
Мой дял и желано наследство Си Ти, Господи, Който чрез Девата ме съедини с Твоята Ипостас, приобщена към плътта, Слове.
Песен 5
Възкресен канон
Ирмос: Към Тебе, Творче на всичко и Мир надвишаващ всеки ум, от рано викам, защото Твоите заповеди са светлина; напътствай ме в тях.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
От еврейската завист предаден на несправедлив съдия, Всевидче, Ти Си праведният Съдия на цялата земя, Който избави Адам от древното осъждане.
Христе, Който възкръсна от мъртвите, подай Своя мир на Твоите църкви, чрез непобедимата сила на Твоя Кръст и спаси нашите души.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: О, Приснодево, Ти едничка се яви като Свята Скиния и по-широка от небесата, защото прие Бог Слово, Когото и цялото творение не може да вместѝ.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Бидейки невидим, Ти на земята Се яви и доброволно заживя с човеците, Непостижими, и устремени от зори към Теб, възпяваме Те, Човеколюбче.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Бидейки прободен с копие в реброто, мой Христе, Ти освободи от клетвата тази, която бе създадена от реброто на човека и която стана виновница за гибелта на всички люде.
Бидейки равен на Отца по същност, Христе Спасителю наш, Ти възкреси от мъртвите свещения храм на Твоето пречисто и всечестно тяло.
Богородичен канон
Ирмос: Бидейки невидим...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Словото Божие и Творецът на първосъздадения Адам, Твоят Син, Дево, не е творение, макар че от Теб създаде за Себе Си одушевена плът.
Слово Божие и равен на Отца е Твоят Син, Дево, съвършена Ипостас в две природи, Иисус Господ, съвършен Богочовек.
Песен 6
Възкресен канон
Ирмос: Обгърна ме греховната бездна и изнемогва духът ми; но простри, Владико, Своята силна ръка и както Петър ме спаси.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
С Твоето добросърдечно снизхождане, обгърна ме бездната на милостта и състраданието; защото въплъщавайки Се и явявайки Се в образ на раб, Владико, Ти ме обожи и ме прослави заедно със Себе Си.
Умъртвен бе човекоубиецът, когато съзря, че Мъртвият е оживял; това е знакът на Твоето възкресение и на пречистите Ти победни страдания.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Пречиста, която си единствена и надвишаваща всеки ум Посредница между Създателя и човешкия род, помоли Твоя Син да бъде милостив към многогрешните Твои раби и да ни бъде Закрилник.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Пребиваването в утробата на кита бе образ на преизподния ад за Йона, който викаше: „Изведи от тлението моя живот, Човеколюбче!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Ти претърпя рани, страдайки на Кръста, и съ-възкреси ония, които лежаха изпоранени в ада; затова Те призовавам: „Изведи от тлението моя живот, Човеколюбче!”.
Отварят се със страх пред Тебе адските врати, Христе, и се разрушава богатството на врага; затова когато жените Те срещнаха, превърна се тъгата им в радост.
Богородичен канон
Ирмос: Пребиваването в утробата...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Този, Който е непричастен на никакъв образ, приема нашия образ от нетленната Дева, ставайки човек по вид и действие, но остава неизменен по Своето божество.
Избави ме от греховната бездна и бурята на страстите, Пречиста; защото Ти си Пристанище и Бездна на чудеса за пристъпващите с вяра към Тебе.
Възкресен кондак, глас 3. Подобен: Дева днесь: Възкръснал Си днес от гроба, Щедрий, и Си ни извел от дверите на  смъртта; днес Адам ликува и се радва Ева; пророците заедно с патриарсите възпяват непрестанно божествената сила на Твоята власт.
Икос: Да заликуват днес небето и земята и единодушно да възпеят Христа Бога, защото Той възкреси пленниците от гробовете. Да се възрадва цялото творение, като принесе достойни песни на Всесъздателя и нашия Избавител; защото днес, като Подател на живота, Той извежда човеците от ада и ги въздига в небесата; Той поваля гордостта на враговете и съкрушава адските врати с божествената сила на Своята власт.
Песен 7
Възкресен канон
Ирмос: Както в древност на тримата благочестиви отроци Си дарил прохлада сред пламъка халдейски, така озари със светлия огън на Твоето божество и нас, които викаме: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Разкъса се светлата храмова завеса, когато разпнат бе Твореца и скритата в Писанието истина се разкри на верните, които викат: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Капките божествена и животворяща кръв от Твоето прободено ребро, Христе, промислително капеха на земята и така възсъздадоха сътворените от земна пръст, които викат: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Припев: Всесвята Троице, Боже наш, слава на Тебе.
Троичен: Нека да прославим благия Единосъщен Дух заедно с Отца и със Сина Единороден, почитайки в Тримата едното Начало и едното Божество, о верни, и да викнем: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Мъчителят бе горд, но отроците лесно го сломиха, защото като прах стъпкаха седмократно разпаления огън, пеейки: „Благословен Си, Господи, Боже на нашите отци!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Слънцето помръкна като гледаше висящ на Кръста не просто човек, но въплътения Бог, Комуто пеем: „Благословен Си, Господи, Боже на нашите отци!”.
Като прие Оня, Който е всесилен по Своето божество и е Подател на нетлението, ужасéн адът се разтрепери и избълва душите на праведните, които пеят: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти, Пречиста, стана многоценно съкровище на благословения за тия, които с чисти сърца Те изповядват за Богородица; защото от Теб Се въплъти Бог на нашите отци.
Богородичен канон
Ирмос: Мъчителят бе горд...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Господи на славата, Който властваш над висшите сили, седиш заедно с Отца и Си носен на ръце от Девата -  благословен Си, Боже на нашите отци.
Неукротима е смъртта, но като Се приближи до нея, Ти я победи, ставайки Богоипостасна плът чрез Девата; благословен Си, Господи, Боже на нашите отци.
Всички Те признаваме за Богородица, носила в утробата си Бога, Единия от Троицата, Който Се въплъти от Тебе; благословен е, Пречиста, Плодът на Твоята утроба.
Песен 8
Възкресен канон
Ирмос: Юношите, хвърлени в непоносим огън заради своето благочестие, останаха невредими от пламъците и пееха божествената песен: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и Го превъзнасяйте во веки!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Разкъса се светлата храмова завеса, когато Твоят Кръст бе издигнат на Голгота и цялото творение се прекланяше в страх, възпявайки: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и Го превъзнасяйте во веки!”.
Възкръсна Ти от гроба, Христе, и чрез Кръстното дърво с Твоята божествена сила изправи прелъстения и паднал човек, който вика и казва: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и Го превъзнасяйте во веки!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти стана Божи Храм, духовно Вместилище и Кивот, понеже примири Твореца с човеците, Богородице Пречиста, и достойно всички ние – Неговите творения, Те възпяваме и превъзнасяме през всички векове.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Богоносните юноши изгасиха вещесгвения огън с невеществен и пееха: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и Го превъзнасяйте во веки!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Бог-Слово, неподвластен на страдания, бидейки безстрастен по божество, страда по плът; Нему пеем: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и Го превъзнасяйте во веки!”.
Умирайки като смъртен, Ти възкръсна като безсмъртен, Спасителю, и спасяваш от смъртта тия, които пеят: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и Го превъзнасяйте во веки!”.
Припев: Благославяме Отца и Сина и Светия Дух. 
Троичен: Почитаме благоговейно Триипостасното Божество, съединено по неизразим начин и пеем: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и Го превъзнасяйте во веки!”.
Богородичен канон
Ирмос: Богоносните юноши...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Като Майка Божия Ти и от ангелските ликове си по-високо и по-близо си до Бога; затова, благословена Дево, благославяме Твоето Детерождение и Те превъзнасяме във всички векове.
В сияещата плът на Божеството, Ти яви красотата на естеството като още по-прекрасна; затова, благословена Дево, благославяме Твоето Детерождение и Те превъзнасяме във всички векове.
Песента на Пресвета Богородица: Величитъ душа моя Господа: Честнейшую херувимъ:
Песен 9
Възкресен канон
Ирмос: Ето ново и боголепно чудо: Господ открито преминава през заключената Двер – Девата; безплътен при влизането, а при излизането Си – Бог, облечен в плът, и вратата остава заключена; затова Нея, като Божия Майка, неизказано величаем. 
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Страшно е да гледаме Теб – Твореца, прикован на Кръста, Слове Божий, страдащ по плът заради Своите раби и легнал бездиханен в гроба; но Ти освободи мъртвите от ада, затова, о Христе, величаем Те като всесилен.
Ти спаси прародителите от тлението на смъртта, Христе, полагайки Се мъртъв в гроба, но от Тебе разцъфтя живот и като възкреси мъртвите Ти поведе човешкото естество към светлина, обличайки го в божествено нетление; затова величаем Теб - Източника на вечна светлина.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Явила си се като Божи Храм и Престол, в който се посели Оня, Който пребивава във висините; Той Се роди безмъжно, Всечиста, без никак да разтвори дверите на Твоята плът; затова чрез Твоите непрестанни молитви, Чиста, скоро докрай покори на нашия цар варварските племена.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Пронизани от стрелата на Твоя сладък и пречист Плод, ние се удивяваме на Твоята най-прекрасна добродетел, Чиста Дево, и с ангелски песни Те възвеличаваме като Божия Майка.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Ти стана извор на чест и слава за човеците със Своята безславна смърт, Христе, която вкуси чрез разпъването Си и дари нетление на смъртното ми естество, Спасителю, като Човеколюбец.
Възкръсвайки от гроба, о Христе, Ти ме спаси и поради Твоята състрадателна милост въздигна ме и ме приведе към Отца, Своя Родител, поставяйки ме заедно със Себе Си от дясната Му страна, Господи.
Богородичен канон
Ирмос: Пронизани от стрелата...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Благочестивите верни не могат да се наситят да Те славословят, Дево, понеже Те към любовта постоянно прибавят божествената духовна любов и непрестанно Те възпяват като Майка Божия.
Дал Си ни за непосрамваща молитвеница Тази, Която Те роди; чрез Нейните молитви подай ни милостиво Духа – Подателя на благата, Който чрез Тебе от Отца изхожда.
Последната катавасия, малка ектения. Святъ Господь Богъ нaшъ: и ексапостиларии.
На хвалитните - възкръсни стихири, глас 3:
Елате, всички народи, и познайте силата на страшната тайна: Христос, нашият Спасител, Който е изначалното Слово, за нас Се разпъна, доброволно Се погреба и възкръсна от мъртвите, за да спаси всички; нека Му се поклоним.
Стражите известиха за всички Твои чудеса, Господи, но безразсъдният синедрион напълни с дарове десниците им, искайки да скрие Твоето възкресение, което светът прославя; помилуй ни.
С радост се изпълниха всички, щом се увериха във възкресението; Мария Магдалина дойде на гроба и намери ангел, седящ на камъка в блестящи дрехи, който й каза: „Защо търсите Живия сред мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна, както каза и ви преваря в Галилея.”
В Твоята светлина, Владико Човеколюбче, ще видим светлина, защото възкръсвайки от мъртвите, Ти дарува спасение на човешкия род, за да Те славослови всяка твар, едничък Безгрешни, помилуй ни.
Анатолиеви стихири, глас 3.
Като утринна песен жените - мироносици сълзи Ти принасяха, Господи; носейки благоуханни аромати те стигнаха до Твоя гроб и бързаха да помажат пречистото Ти тяло. Ангел, седнал на камъка, им благовести: „Защо търсите Живия сред мъртвите? Побеждавайки смъртта, Той възкръсна като Бог и дари на всички велика милост.”
Светъл ангел при животворния Ти гроб казваше на мироносиците: „Спасителят опразни гробовете, ада плени и възкръсна на третия ден, като единствен и всесилен Бог.”
Търсейки Те в гроба, Мария Магдалина дойде в първия ден на седмицата, но като не Те намери ридаеше с плач: „Горко ми, как откраднаха Те, Спасе мой, Царю на всичко?” Но двата живоносни ангели от гроба викнаха: „Защо плачеш, о жено?”. „Плача – каза - защото са взели моя Господ от гроба и не зная къде са Го положили.” Но обръщайки се, тя Те съзря, Спасителю, и веднага извика: „Господ мой и Бог мой, слава на Тебе!”.
Евреите затвориха в гроб Живота, а разбойникът отвори мястото на насладата чрез своите слова, зовейки така: „Този, Който с мене и заради мене Се разпъна и увисна на дървото, Той Същият ми Се яви седнал на престола с Отца; защото Той е Христос, нашият Бог, Който има велика милост!”.
Слaва, Утренна евангелска стихира, И ныне: Преблагословeна еси Богородице
Велико славословие. Възкресен тропар:
Днес стана спасението на света; нека възпеем Възкръсналия от гроба Началник на нашия живот; разрушавайки със смърт смъртта, Той ни дари с победа и велика милост.
Ектении и отпуст.
На Литургията, блаженствата, глас 3:
Ти изгони от рая нашия праотец Адам, който отхвърли Твоята заповед, Всещедри Христе, но посели там разбойника, който Те изповяда на Кръста, казвайки: „Спомни Си за мене, Спасе, в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни чистии сeрдцемъ…
Нас – съгрешилите, Ти осъди с проклятието на смъртта, Животодателю Господи, но страдайки в Твоето безгрешно тяло, Ти дари живот на смъртните, които викат: „Спомни Си и за нас в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни миротв0рцы…
Възкръсвайки от мъртвите, Ти въздигна ни от страстите чрез Твоето възкресение, Господи, и така погуби цялата сила на смъртта, Спасителю; затова с вяра Ти зовем: „Спомни Си и за нас в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни изгнaни прaвды рaди…
С Твоето тридневно погребение Ти като Бог оживотвори умъртвените в ада и като благ източи нетление за всички нас, които с вяра винаги зовем: „Спомни Си и за нас в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни есте егда понасятъ вaмъ…
Възкръсвайки от мъртвите, Спасителю, Ти първо се яви на жените – мироносици и им рече: Радвайте се! И чрез тях възвести на Твоите приятели за възкресението, Христе; затова и с вяра Ти зовем: „Спомни Си и за нас в Твоето Царство!”.
Стих: Рaдуйтеся и веселитеся…
Мойсей победи Амалик като разпростря ръцете си на планината, предизобразявайки Твоя всепочитан Кръст; а ние като го приехме с вяра за крепко оръжие против бесовете, зовем: „Спомни Си и за нас в Твоето Царство!”.
Слава: Отца и Сина и Духа Свети нека да възпеем, верни, Единия Бог, Единия Господ, като Светлина от едното Слънце, защото Троицата е трисияйна и просвещава всички, за да пеят: „Спомни Си и за нас в Твоето Царство!”.
И ныне: Радвай се, Божия Двер, през Която въплъщавайки Се Създателят премина без да повреди Твоя печат; радвай се, светъл Облак, Който носиш божествения Дъжд – Христа; радвай се, Стълбице и Престоле небесен; радвай се, почитана, плодородна и неразломима Божия Планина.
След Апостола:
Алилуя (3): На Тебе, Господи, се уповавам, да се не посрамя на веки. Стих: Бъди ми каменна твърдиня, дом за прибежище, за да ме спасиш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар