понеделник, 11 май 2020 г.

Възкресен Октоих, пети глас


В събота на Великата вечерня, на Господи воззвaхъ - 10 стиха: 3 възкресни и 4 Анатолиеви стихири от Октоиха, а от Минея 3 или 6 (тогава 4 от Октоиха). Слава от Минея, И ныне, Богородичен на гласа.
Възкресни стихири, глас 5.
Чрез Твоя всепочитан Кръст, Христе, Ти дявола посрами и с възкресението Си притъпи жилото на греха, спасявайки ни от вратите на смъртта; славим Те, Единородни!
Този, Който дари възкресение на рода човешки, бе заведен като овца на заколение; уплашиха се от Него князете на ада и отвориха се дверите на плача, защото влезе Царят на славата - Христос, казвайки на окованите: „Излезте!”, а на пребъдващите в тъмнина: „Покажете се!”.
О, велико чудо! Творецът на невидимото, поради човеколюбие пострада по плът и възкръсна като безсмъртен; елате, отци на народите, да Му се поклоним, защото по милостта Му се избавихме от заблудата и се научихме да възпяваме Единия Бог в три Лица.
Анатолиеви стихири, същиz глас.
Вечерно поклонение принасяме на Тебе, незалязващата Светлина, Която в края на времената чрез плътта като в огледало възсия за света и дори в ада слезе да разпръсне тамошния мрак и да яви на народите светлината на възкресението; Светоподателю Господи, слава Тебе!
Нека славословим Началника на нашето спасение Христа, защото чрез Него - Възкръсналия от мъртвите, светът спаси се от заблудата; радва се ликът на ангелите, бяга демонската прелест, стана падналият Адам, а дяволът се обезсили.
Войниците от стражата бяха подучени от беззаконниците да кажат: „Прикрийте възкресението Христово, вземете сребърниците и кажете, че докато сте спели, Мъртвецът от гроба е откраднат.” Но кой е виждал или чувал някога да се краде мъртвец и то помазан и гол, оставил в гроба даже своите погребални повивки? Не се заблуждавайте, иудеи, изследвайте пророческите слова и познайте, че Той наистина е Избавителят  на света и е всесилен.
Господи, Ти Който ада плени и потъпка смъртта и просвети света със Своя всепочитан Кръст, Спасителю наш, помилуй ни!
Стихири на Пресвета Богородица (пеем ги, ако няма в Минея) от Павел Аморейски.
Наистина Ти си херувимски Престол, по-висш от всяка твар: защото в Тебе Божието Слово Се всели, желаейки да претвори нашия образ, и Се роди по плът от Теб, Пречиста; Той прие Кръстното страдание заради нас и като Бог дарува възкресение на осъденото наше естество; затова на Твоя Син, като на Създател се молим, Богомайко, да получим опрощение и милост в съдния час.
Как да нарека, Богородителко чиста, Твоя богославен храм? Наричам го райска градина и Ноев ковчег, в който се спаси Божието царствено свещенство, целият свят народ, съборът на нашия Бог Христос; ще Те уподобя на Моисеевия кивот, в който е очищението и разцъфналия жезъл, свещника и стомната, позлатената кадилница; там прибягва всеки верен и изпросва велика милост.
Единствена надежда на обезнадеждените и на безпомощните бърза Помощница, Която роди Иисуса – Подателя на милостта, смили се сега над моята немощ, Пречиста, и ми дай умиление в помислите; със слъзни струи потопи съгрешенията ми в непреодолима дълбина и укроти бурята на моите безбройни страсти; изпълни с божествената тишина моето смутено сърце, молейки Христа да ми подаде пълно опрощение на греховете.
Слава и ныне: Някога в Червеното море се изписа предобраз на невкусилата брак Невеста: там Мойсей бе разделител на водите, а тук Гавриил е служител на чудото; тогава Израил мина със сухи нозе през морската дълбина, а сега Девата роди безсеменно Христа; морето, след преминаването на Израил, остана непроходимо, а Непорочната, след раждането на Емануил, остана нетленна. Вечносъществуващ Боже, Който Си преди всяка твар и Се яви като Човек, помилуй ни!
На стиховните, възкресни стихири, глас 5:
Тебе, Христе – въплътения, но неотлъчен от небето Спасител, с песни величаем, защото Кръст и смърт прие заради нашия род и съкрушавайки като човеколюбив Господ дверите на ада, Ти възкръсна в третия ден, спасявайки нашите души.
От Своите прободени ребра, Подателю на живота, Ти за всички изля струи на опрощение, живот и спасение; по плът прие смъртта, за да ни дариш с безсмъртие; като Се всели в гроба, Ти нас освободи и със Себе Си ни възкреси в слава, като Бог; затова Ти пеем: „Човеколюбче Господи, слава Тебе!”.
Чудно е Твоето разпятие и Твоето слизане в ада, Човеколюбче; защото Ти го плени и пребъдващите от древност в окови там Ти възкреси със Себе Си в слава като Бог; и отваряйки им рая ги удостои отново да го наследят; затова и на нас, славещите Твоето тридневно възкресение, дарувай прощение на греховете и сподоби ни да станем жители на рая, като единствен Милосърден.
Ти, Който заради нас по плът страдания прие и в третия ден възкръсна от мъртвите, изцери страстите на нашата плът и въздигни ни от тежките ни съгрешения, Човеколюбче, и спаси ни.
Слава и ныне: Ти си Храм и Врата, Палат и Царски Престол, Дево всечестна, чрез Която моят Избавител, Христос Господ, се яви на спящите в тъмнина като Слънце на правдата, желаейки да просвети тези, които създаде с ръката Си по Свой образ; затова, Всевъзпявана, като имаш пред Него майчинско дръзновение, непрестанно моли да се спасят нашите души.
Възкресен тропар, глас 5:
Съ-безначалното Слово на Отца и Духа, родено от Девата за нашето спасение, нека да възпеем, верни, и да Му се поклоним, защото благоволи по плът да Се издигне на Кръста и смърт да претърпи и да възкреси умрелите чрез славното Си възкресение.
Слава и ныне: Радвай се, Двер Господня, през която никой не може да премине; радвай се, Стена и Покров на тия, които прибягват към Тебе; радвай се, тихо Пристанище и Дево, непознала брак, родила по плът своя Творец и Бог; не преставай да се молиш за възпяващите и покланящите се на Родилия Се от Тебе.
В Неделя на Утренята
След Богъ Господь, възкресния тропар два пъти, Слава – тропар на светията от минея, И ныне - възкресния Богородичен. Катизма.
След 1-та катизма, възкресни седални, глас 5:
Кръста Господен да възхвалим, погребението свято с песни да почетем и възкресението Му да прославим; защото Христос възкреси мъртвите от гробовете като Бог, унищожавайки силата на смъртта и дяволската мощ и на пребиваващите в ада дари светлина.
Стих: Воскресни, Господи Боже мой, да вознесeтся рука Твоя, не забyди убогихъ Твоихъ до конца.
Господи, Ти бе наречен мъртъв, макар да Си Този, Който умъртви смъртта; в гроб бе положен Ти, Който опразни гробовете; на земята войници пазеха гроба, а в преизподнята Ти възкреси мъртвите от века, всесилни и непостижими Господи, слава Тебе!
Слава и ныне: Радвай се, свята Планина, през Която единствен премина Бог; радвай се, одушевена неизгаряща Къпино; радвай се, единствен в света Мост към Бога, превеждащ мъртвите към вечния живот; радвай се нетленна Отроковице, Която непознала мъж роди Спасението на нашите души.
След 2-та катизма, възкресни седални, глас 5:
Господи, след Твоето тридневно възкресение и апостолското поклонение, Петър викаше към Тебе: „Жените имаха смелост, а аз се уплаших; разбойникът богословстваше, изповядвайки Те като Бог, а аз се отрекох от Тебе; ще ме призовеш ли, прочее, да Ти бъда ученик или пак ще ме направиш рибар в морето? Но приеми ме каещия се, Боже, и спаси ме!”
Стих: Исповемся Тебе, Господи, всем сeрдцем моим, повем вся чудеса Твоя.
Господи, посред осъдени Те приковаха беззаконниците и с копие ребрата Ти прободоха, о, Милостиви; погребение прие Ти, Който разруши адовите врати и възкръсна в третия ден; дойдоха жените да Те видят в гроба, но възвестиха на апостолите възкресението; о, превъзнасян Спасителю, Когото възпяват ангелите, благословени Господи, слава Тебе!
Слaва, и ныне: Непознала брак Невесто, Богородице, Която превърна Евината печал в радост, ние верните Те възпяваме и Ти се покланяме, защото ни избави от древното проклятие; и сега моли се непрестанно, Всевъзпявана и Пресвята, за да се спасим.
118 псалом Блажeни непорочни: и Ангельский соборъ:
Ипакои, глас 5: С умове, поразени от ангелското явяване, но с души, просветени от божественото възкресение, жените-мироносици благовестиха на апостолите: „Възвестете на народите за възкресението на Господа, Който ви съдейства с чудеса и ни дарява велика милост!”.
Степенни антифони, глас 5.
Антифон 1: В скръбта си като Давид Те възпявам, Спасителю мой: избави душата ми от език лъстив.
Блажен е животът на пустинниците, божествената любов ги окрилява.
Слава: Светият Дух владичества над всичко - видимо и невидимо, защото Той е самовластен и наистина е Един от Троицата. И ныне: същият.
Антифон 2: На планината, душо, да се възкачим; да отидем там, от където помощ иде.
Твоята десница, Христе, докосвайки ме, нека от всяко зло да ме запази.
Слава: На Светия Дух богословствайки да кажем: „Ти Си Бог, живот и любов, светлина и ум; Ти Си благост, Ти царуваш во веки!”  И ныне: същият.
Антифон 3: За тия, които ми рекоха: „Да идем в дворите Господни”, възнасям молитви, бидейки изпълнен с много радост.
В дома Давидов стават страшни неща – огън там опаля всеки покварен ум.
Слава: Светият Дух притежава животворна сила, от Него всяко живо същество се одушевява, както от Отца и от Словото. И ныне: същият.
Прокимен, глас 5: Възкресни, Господи Боже мой, да се издигне ръката Ти, защото Ти царуваш во веки. Стих: Ще Те изповядам, Господи, с цялото си сърце, и ще разкажа за Твоите чудеса.
Всякое дыхaние…; Евангелие възкресно; Воскресeние Христово…; Псалом 50 и нататък по реда на възкресната Утреня.
Канони, глас 5
Песен 1
Възкресен канон
Ирмос: Христос, Който съкрушава в битката с издигната ръка, разлюля коне и ездачи в Червено море и спаси Израиля, който пее победна песен.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Еврейското сборище не съхрани към Тебе майчина любов, благодетелю Христе, но Ти възложи венец от тръни, макар че Ти отмени тръненото наказание на нашия родоначалник.
Без колебание ми дойде на помощ, въздигайки мен - падналия в рова, безгрешни Жизнеподателю, и понасяйки моето злосмрадно тление, но от него незасегнат, о Христе, чрез мирото на божественото естество Ти ме направи да благоухая. 
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Премахна се проклятието и бе сложен край на скръбта, защото благословената и благодатна Дева дарува радост на всички верни, носейки като благословение за цялата вселена разцъфналия Цвят – Христос.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: На Спасителя Бога, Който по морето преведе народа с ненамокрени нозе и потопи фараона с цялото му войнство, нека да запеем, защото Се прослави.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Този, Който доброволно бе прикован по плът на Кръста и чрез него освободи падналия под древната присъда човек, нека Единствен да възпеем, защото Се прослави.
Мъртвият, но възкръснал от гроба Христос, Който възкреси със Себе Си падналия човек, почитайки го чрез сядане с Отца, нека Единствен да възпеем, защото Се прослави.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Пречиста Божия Майко, непрестанно моли Бога, Който Се въплъти от Тебе, без да Се разлъчи от лоното на Отца, да спаси от всяка беда тия, които създаде.
Богородичен канон
Ирмос: Христос, Който съкрушава...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Дево и Майко, моли Христа, Който е вселилата Се в Тебе Светлина, просвещаваща света с божествени лъчи, да се просветят всички, които Те възпяват, Пречиста.
Надарена с красотата на добродетелите, Благодатна, Ти прие благолепната красота на сиянието на Духа, Всечиста, Който всичко украсява.
Горящата в древност къпина на Синай бе Твой предобраз, Дево, понеже не изгаряше макар и в пламък, защото Ти - Девицата роди и Дева остана, надвишавайки всеки ум, Майко и Дево.
Песен 3
Възкресен канон
Ирмос: Чрез Твоята заповед Ти постави земята върху нищо и без опора я въздигна, макар и с неудържима тежест, Христе; утвърди и Твоята Църква върху непоклатимия камък на Твоите заповеди, единствен Благий и Човеколюбче.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Неблагодарните чеда на Израил, които от камъка ядяха мед, Христе, жлъч принесоха на Тебе, Който стори чудеса в пустинята и в замяна на Твоите благодеяния и манната, те Ти дадоха оцет.
Тия, които в древност бяха покривани от светоносния облак положиха Те в гроб сега, Христе Животе, но с Твоята сила Ти възкръсна и дарува на всички верни сиянието на Духа, което свише тайнствено ги осенява.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Майко Божия, Ти без да познаеш мъж и без родилни болки роди Този, Който възсиява от нетленния Отец – въплътеното Слово, затова и православно Те възпяваме като Богородица.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Със силата на Твоя Кръст, Христе, утвърди моя помисъл, за да възпявам и прославям Твоето доброволно разпятие.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Ти възкръсна от гроба, Христе Жизнеподателю, избавяйки от смъртното тление тия, които възпяват Твоето доброволно разпятие.
Мироносиците бързаха да помажат с миро Твоето тяло, Христе, и като не го намериха, върнаха се, славейки Твоето възкресение.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Моли непрестанно, Чиста, Въплътилия Се от Твоите недра да избави от дяволската заблуда тия, които Те възпяват като чиста Дева.
Богородичен канон
Ирмос: Чрез Твоята заповед...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Ти сега се яви на всички верни като стълба, по която Всевишният слезе, за да възстанови подложеното на тление наше естество, Пречиста, защото чрез Теб Преблагият благоволи да съедини творението със Себе Си. 
Тайната, предустановена и предопределена преди вековете от всезнаещия Бог, се разкри сега, в последните времена, в Твоята утроба, пречиста Дево.
Отмени се присъдата на древното проклятие по Твоето ходатайство, пречиста Дево, защото явявайки Се чрез Тебе, Бог на всички дари благословение като преблаг, о Украшение на човешкия род.
Песен 4
Възкресен канон
Ирмос: Постигайки с пророческия взор божественото Твое понизяване, Христе, Авакум с трепет викаше към Тебе: „За спасение на Своя народ и да спасиш Твоите помазаници Си дошъл”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
С дърво услаждайки горчивите води на Мера, Ти като на икона предизобрази пречистия Ти Кръст, чрез който умъртвяваш горчивината на греха.
Заради дървото на познанието Ти прие Кръст, Спасителю мой, в отплата за вкусната храна Ти вкуси жлъч и заради смъртното тление проля Своята божествена кръв.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти без съчетание с мъж зачена нетленно в Твоята утроба, безболезнено роди и след рождението на Бога в плът остана пак Девица.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Чух за силата на Твоя Кръст, чрез който раят бе отворен, и викнах: „Слава на Твоята сила, Господи!”
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Когато Кръстът се заби в земята на Голгота, тогава се строшиха вечните решетки и пазителите на адовите двери викнаха: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Когато Спасителят като мъртъв слезе в ада при свързаните там, възкръснаха заедно с Него мъртвите от века, възклицавайки така: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Девата роди и не изпита свойствените за майките родилни болки, но Тя е Майка, макар останала Девица; възпяваме я с думите: „Радвай се, Богородице!”.
Богородичен канон
Ирмос: Постигайки с пророческия взор...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Със сърце и ум, с душа и уста благочестно Те изповядвам за истинска Богородица, Пречиста, понеже сега събирам плодовете на спасението и се спасявам по Твоите молитви.
Този, Който сътвори вселената от нищо, Чиста, като Благодетел благоволи да Се създаде от Тебе, за спасението на всички, които с вяра и любов, Всенепорочна, Те възпяват.
Твоето детерождение възпяват небесните ликове, Всенепорочна, радвайки се за спасението на тези, които истинно Те изповядват за Богородица, о Дево непричастна на никаква сквернота.
Исая Те нарече жезъл, от който за нас разцъфтя прекрасният Цвят – Христос Бог, за спасението на тия, които с вяра и любов прибягват под Твоя покров.
Песен 5
Възкресен канон
Ирмос: Към Теб, Облечения в светлина като в дреха, от рано устремен съм и зова: „Христе, просвети помрачената ми душа, като единствен добросърдечен!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Господ на славата в безславен вид, поруган виси на Дървото доброволно, неизказано приготвяйки за мен божествената слава. 
Ти ме облече в нетление, Христе, вкусвайки нетленно тлението смъртно на плътта и възсиявайки от гроба на третия ден.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Раждайки безсеменно Христос, Който е правда и изкупление за нас, Богородице, Ти освободи от проклятието праотеческото естество.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Бодърствайки от зори, викаме към Тебе, Господи: „Спаси ни, защото Ти Си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Ти простря на Кръста Своите ръце, Спасителю наш, призовавайки всички към Себе Си като Човеколюбец.
Чрез Твоето погребение Ти плени ада, Спасителю мой, и с Твоето възкресение изпълни цялото творение с радост.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ние Те възпяваме като Дева след раждането, което от Тебе стана, Богородице, защото Ти роди за света Бога Слово в плът.
Богородичен канон
Ирмос: Към Теб, Облечения в светлина...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Всички пророци ясно предсказаха, че Ти ще бъдеш Майка Божия, пречиста Богородице, защото единствена Ти се оказа съвършено непорочна.
Приемаме Те, Пречиста, като светъл облак, от който върху нас – отчаяните се лее животворният дъжд на нетлението – Христос.
Бог, Който единствен добросърдечно Се всели в Теб, силно Те възлюби, изцяло съвършена и непорочна, запечатана с чистотата на девството.
Песен 6
Възкресен канон
Ирмос: Укроти, Владико Христе, бушуващите бурни и душепагубни вълни на страстите и от тлението ме изведи, като добросърдечен.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Падна в тлението нашият родоначалник, Владико Христе, като непослушно вкуси от забранената храна, но отново бе възведен към живот чрез Твоите страдания.
Ти, Животе, слезе в ада и ставайки тление за разтлителя, Владико Христе, чрез тлението източи възкресение.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Девата роди и след раждането остана чиста като истинска Дева и Майка, носейки на ръце Оня, Който носи цялата вселена.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Обгърна ме бездната и гроб за мене стана китът, но аз викнах към Тебе, Човеколюбеца и Твоята десница ме спаси, Господи!
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Ти като Човеколюбец простря ръце, Христе Боже наш, събирайки отдалечилите се от Теб народи чрез животворящия Ти Кръст.
Ти плени смъртта и съкруши дверите на ада, а окованият Адам освободен викаше към Тебе: „Твоята десница ме спаси, Господи!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Като неизгаряща Къпина, духовна Планина и Стълба и като небесна Двер Те славим както подобава, Марийо славна, за православните похвала.
Богородичен канон
Ирмос: Укроти, Владико Христе...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Този, Който е Причината на всичко и на всички дава битие, имаше Тебе за причина при въплъщението Си в нашата природа, всенепорочна Богомайко.
Знаем Те, всенепорочна Владичице, като душеспасителен извор, преизпълнен с изцеления за тия, които прибягват към Твоя всеславен покров.
За нас Ти роди Подателя на живота, Причината за нашето спасение, Който дарява вечно избавление на тия, които Те изповядват за истинска Богородица.
Възкресен кондак, глас 5. Подобен: Собезначальное слово: Ти слезе в ада, Спасителю мой, и като всесилен съкруши неговите двери; като всемогъщ Творец Ти възкреси умрелите със Себе Си и жилото на смъртта унищожи, и избавяйки Адам от проклятието, Човеколюбче; затова всички Ти зовем: „Спаси ни, Господи!”.
Икос: Жените, чувайки ангелските слова, оставиха плача и изпълнени с радост в трепет съзерцаваха възкресението. И ето Христос Се приближи към тях и рече: „Радвайте се, дерзайте, Аз победих света и освободих окованите; побързайте да идете при Моите ученици, за да им възвестите, че ги преварям в града Галилейски с проповед за възкресението”. Затова всички Ти зовем: „Спаси ни, Господи!”.
Песен 7
Възкресен канон
Ирмос: Превъзнасяният Господ на отците угаси пламъка и ороси отроците, които стройно пееха: „Благословен Си, Боже!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Обличайки Се в плът като примамка, Ти с божествена сила повали змията и въздигна тия, които пеят: „Благословен Си, Боже!”.
Невместимият, Който приведе в битие необозримия състав на земята, слиза в гроба в плът; Нему всички пеем: „Благословен Си, Боже!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти роди, Всенепорочна, въплътения Бог – една Ипостас в две естества; Нему всички пеем: „Благословен Си, Боже!”.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Този, Който спаси възпяващите отроци в огнената пещ е благословеният Бог на нашите отци.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Чрез Кръстното дърво Ти премахна заблудата на идолослужението, благословен Боже на нашите отци.
Ти възкръсна от мъртвите и въздигна намиращите се в ада, благословен Боже на нашите отци.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти Се роди от Дева и Я показа като истинска Божия Майка, благословен Боже на нашите отци.
Богородичен канон
Ирмос: Превъзнасяният Господ...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Безпределният, оставайки неизменяем, ипостасно Се съедини с плътта в Теб, пресвята Дево, като добросърдечен и единствен благословен.
Всички в един глас Те славим като всенепорочна Невеста и Престол на Твоя Създател, Богородице Владичице; Нему всички пеем: „Благословен Си, Боже!”.
Ти, Дево, очистена от Духа, стана Майка на Царя на всичко, Който Те създаде; Нему всички пеем: „Благословен Си, Боже!”.   
Спаси ме Господ, пречиста Богомайко, като Се облече чрез Тебе в одежда от плът; Нему всички пеем: „Благословен Си, Боже!”.   
Песен 8
Възкресен канон
Ирмос: Отроците в пещта с песен на всемирно ликуване пееха на Тебе - Всесъздателя: „Всички творения, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
За доброволно приетата чаша на Твоите спасителни страдания Ти Се помоли като за недоброволна; защото две воли имаш, о Христе, съответни на двете естества во веки.
При Твоето снизхождане, Христе Всесъздателю, безчестният ад изхвърли всички умъртвени от древната измама, които Тебе превъзнасят във всички векове.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: О, Дево, която непостижимо за ума и по човешки казано, богомъжно роди Господа и запази своето девство, заедно с всички твари ние Те благославяме и превъзнасяме във всички векове.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Роденият от Отца преди вековете Син и Бог, Който в последните времена Се въплъти от Девата Майка, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Христос Бог, Който доброволно простря ръце на Кръста и разруши смъртните окови, свещеници, възпявайте и люде, превъзнасяйте Го във всички векове.
Христос Бог, Който възлезе от гроба като Жених и се яви на мироносиците, възвестявайки им радост, свещеници, възпявайте и люде, превъзнасяйте Го във всички векове.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: По-висша от херувимите си, Богородице пречиста, носейки в утробата си Оня, Който е носен от тях; заедно с безплътните ангелски сили и ние – човеците Го славословим във всички векове.
Богородичен канон
Ирмос: Отроците в пещта...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Сега се прекрати праотеческата мъка, защото Ти, Богомайко, прие голяма радост; затова непрестанно, Дево, Те възпяваме и превъзнасяме във всички векове.
Заедно с нас съборът на безплътните сили възпява, Дево, Твоята непостижима Рожба и тъй чрез любовта, в единен хор с тях, ние Го превъзнасяме във всички векове.
От Теб, Отроковице извира бистра струя на безсмъртие – Господ на всичко, Който умива сквернотата на тия, които вярно Те възпяват и превъзнасят във всички векове.
Наистина Те изповядваме за божествен и светоносен Престол и Скрижал на благодатта, Дево, като приела в себе си Словото на Отца; Него превъзнасяме във всички векове.
Песента на Пресвета Богородица: Величитъ душа моя Господа: Честнейшую херувимъ:
Песен 9
Възкресен канон
Ирмос: Ликувай, Исая! Девата зачена в утробата и роди Син Емануил, Бог и Човек, Изток е името Му; Него величаейки, Девата възхваляваме.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Ти възприе от девическата утроба естеството на падналия човек, Владико Христе, съединявайки Се изцяло с него, но без да станеш причастен на греха; така Ти от тлението го освободи чрез Твоите пречисти страдания.
Чрез проливането на Твоята божествена Кръв от пречистите Ти и животворящи ребра, Владико Христе, се прекрати принасянето на идолските жертви; затова цялата земя Ти принася хвалебна жертва.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Чистата и неопетнена Отроковица яви не Бог безплътен, нито човек обикновен, а Човек съвършен и истински съвършен Бог, Когото заедно с Отца и Духа Свети величаем.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Като Майка Божия, която свръхразумно и неизказано роди във времето Надвременния, ние верните единомислено Те величаем.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Тебе, Който прие страдания на Кръста и чрез смъртта Си адовата сила съкруши, ние верните православно величаем.
Тебе – Възкръсналия в третия ден от гроба, Който ада победи и просвети света, ние верните единодушно величаем.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Радвай се, Богородице, Майко на Христа Бога; моли Този, Когото роди, да дари прошка на прегрешенията на тия, които с вяра Те възпяват.
Богородичен канон
Ирмос: Ликувай, Исая...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
От Твоите пречисти кърви, Богородице Приснодево, свръхестествено, не от мъж, а безсеменно се образува плът одушевена и разумна за Всесъздателя, Единородния Син на Отца.
Ти, Пресвята Майко и Дево, възпря неудържимата пораза на смъртта, като свръхразумно роди по плът вечния Живот, към Който, докосвайки жестоки устни, адът се обезсили.
Сядайки на Своя царски трон, Твоят Син Те постави от дясната Си страна, сияеща със златните ресни на божествените добродетели, Пречиста, и така Те почете като Майка, Всенепорочна.
Последната катавасия, малка ектения. Святъ Господь Богъ нaшъ: и ексапостиларии.
На хвалитните - възкръсни стихири, глас 5:
Господи, макар гробът да бе запечатан от беззаконниците, Ти излезе от гробницата така, както Се роди от Богородица; Твоите безплътни ангели не разбраха как Ти Се въплъти, пазещите Те войници паднаха безчувствени когато Ти възкръсна, защото двете чудеса на Въплъщението и Възкресението се запечатаха за любопитните, но се откриха на тези, които с вяра се покланят на това тайнство; въздай на нас, които го възпяваме, радост и велика милост.
Господи, като счупи вечните ключалки и разкъса оковите, от гроба Ти възкръсна и остави Своите погребални повивки в свидетелство за истинността на Твоето тридневно погребение; и пръв отиде в Галилея, макар да бе пазен в пещера; велика е Твоята милост, непостижими Спасе, помилвай и спаси ни!
Господи, жените бързаха към гроба, за да видят Теб, Христе, Който пострада заради нас и като дойдоха, намериха ангел да седи на гробния камък, отместен при страшното явление; и рече им ангелът: „Възкръсна Господ! Възвестете на учениците: Той възкръсна от мъртвите, спасявайки душите ни!”.
Господи, както излезе от запечатания гроб, така Ти влезе през заключени врати при Своите ученици, показвайки им Своите телесни страдания, които претърпя, дълготърпеливи Спасителю; като произлязъл от Давидовото семе Ти рани претърпя, а като Син Божи света освободи; велика е Твоята милост, непостижими Спасителю, помилвай и спаси ни.
Анатолиеви стихири, глас 5.
Господи, Царю на вековете и Творче на всичко, Ти заради нас разпятие и погребение по плът претърпя, за да ни освободиш от ада; Ти Си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем.
Господи, кой ще опише Твоите пресияйни чудеса? Или кой ще възвести за Твоите страшни тайни? Защото ставайки заради нас човек, както Сам пожела, Ти показа мощта на Своята сила; чрез Своя Кръст Ти отвори на разбойника рая, чрез погребението строши ключалките на ада, а чрез възкресението Си всички Ти обогати; милосърдни Господи, слава Тебе!
Жените – мироносици стигнаха много рано на Твоя гроб и искаха с миро да помажат Тебе - безсмъртното Слово и Бог; и като чуха ангелските думи, върнаха се с радост, за да възвестят открито на апостолите, че Си възкръснал, Животе на всички, и Си дарил на света очистване и велика милост.
Стражите на гроба, който прие Бога, говореха на иудеите: „О, колко напразно е вашето съвещание! Опитахте се да опазите Неописуемия, но напразно се потрудихте; желаейки да укриете възкресението на Разпнатия, вие ясно го явихте. О, колко суетно е вашето сборище! Защо отново кроите да скриете онова, което не може да се скрие? По-добре чуйте от нас и повярвайте в истината на станалото: мълниеносен ангел слезе от небето, отмести камъка, а ние в страх от него станахме като мъртви; той извика към благоразумните жени - мироносици: „Нима не виждате, че стражите са като мъртви, печатите са счупени и адът опустя? Защо като мъртъв търсите Този, Който отне победата на ада и притъпи жилото на смъртта? Скоро идете и благовестете на апостолите за възкресението, казвайки без страх: наистина възкръсна Господ, Който има велика милост!””.
Слaва, Утренна евангелска стихира, И ныне: Преблагословeна еси Богородице...
Велико славословие. Възкресен тропар:
Днес стана спасението на света; нека възпеем Възкръсналия от гроба Началник на нашия живот; разрушавайки със смърт смъртта, Той ни дари с победа и велика милост.
Ектении и отпуст.
На Литургията: блаженства, глас 5:
Разбойникът на кръста повярва в Тебе като в Бог, Христе, и Те изповяда с чисто сърце, викайки: „Спомни Си за мене, Господи, в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни чистии сeрдцемъ…
Нека в един глас възпеем като Спасител и Творец Този, Който от Кръстното дърво украси с живот нашия род и прекрати древното проклятие.
Стих: Блажeни миротворци…
Чрез Своята смърт, Христе, Ти разруши силата на смъртта, и въздигна със Себе Си от века починалите, които Тебе възпяват като истински Спасител и наш Бог.
Стих: Блажeни изгнaни прaвды рaди…
Благочестивите жени дойдоха на Твоя гроб и искаха да Те миропомажат, Подателю на живота, но яви им се ангелът и рече: „Възкръсна Господ!”.
Стихъ: Блажeни есте, егда пон0сятъ вaмъ…
Когато Ти бе разпнат между двама осъдени разбойници, о Христе, единият Те хулеше и справедливо бе осъден, а другият Те изповяда като Бог и в рая се посели.
Стих: Рaдуйтеся и веселитеся…
Благочестивите жени дойдоха в събранието на апостолите и възкликнаха: „Христос възкръсна като Владика и Творец, нека Му се поклоним!”.
Слава, Троичен: Троице неразделна, Единице всесъздателна и всемогъща, Отче, Сине и Светий Душе, Теб възпяваме – нашия истински Бог и Спасител.
И ныне, Богородичен: Радвай се, одушевен Храме и Врата непроходна; радвай се, неизгарящ и огнеобразен Престоле; радвай се, Майко на Емануил – Христос нашия Бог.
След Апостола:
Алилуя (3): Милостите Твои, Господи, вечно ще възпявам, от рода в род ще разгласям с уста Твоята истина. Стих: Защото рекъл Си: навеки е основана милостта, на небесата се утвърди Твоята истина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар