четвъртък, 20 август 2020 г.

18/31 август – Попразненство на Успение Богородично и успение на преп. Йоан Рилски, Чудотворец

 

 На Великата Вечерня, 1-ви антифон на 1-ва катизма. На Господи, воззвах 8 стихири. На Успение Богородично, глас 2, подобен: Кийми похвальными:

Как с недостойни устни да благославяме Богородица - непоклатимия Престол на Царя, Храма, в който Се всели Всевишния, Божието Светилище, Спасението на света, най-почитаната сред всички твари и по-святата от херувимите и серафимите, Която в деня на Нейната божествена памет богато дарява верните с велика милост? (2)

Какви чудни химни Ти принесоха тогава, Дево, всички апостоли на Словото, застанали около твоя одър, зовейки с удивление: „Отива си Царският Палат! Извисява се Ковчегът на освещението! Отворете се широко, порти, за да влезе в радостта Божията Двер, като непрестанно проси за света велика милост!"

Какви духовни химни сега да Ти принесем, о Всесвята? Защото с Твоето безсмъртно успение Ти освети целия свят и премина към небесните селения, за да съзерцаваш красотата на Вседържителя и с Него да се радваш като Негова Майка, а ангелските чинове и душите на праведните Те съпровождат. Заедно с тях проси за нас мир и велика милост.

Стихири на преподобния, глас 1, подобен: Небeсныхъ чиновъ:

Елате, всички верни, да възхвалим светлия образец, просиял в постничество, възпитаника на пустинята, Рилския светилник, и да викнем така: „Радвай се, велика славо, явила се в наши дни, Йоане преблажени!“. (2)

Като възложи всичкото си упование на твоя Творец и Бог, сам отиде при своя Владика, Който като отвори недрата Си те откърми с млякото на насищащите душата писания и те направи наследник на Царството Небесно, почитан от всички верни, Йоане преблажени.

Радваш се, виждайки завършека на своите трудове, защото придоби райските красоти дето око не е виждало и ухо не е чувало като прекрасна награда за своите подвизи; а рáката с твоето нетленно тяло излива благодат на земята, Йоане преблажени.

Слава, глас 6: Елате, събрания на православните, да се възрадваме духовно днес, когато богомъдрият Йоан ни събра да отпразнуваме неговия празник, и да извикаме към него: Радвай се, украшение на пустинята и съжителю на ангелите! Радвай се, рилска похвала и сънароднико на българите! Не спирай да се молиш на Христа Бога за тези, които с вяра и любов почитат винаги честваната и празнувана от всички твоя памет.

И ныне, на Успение, същия глас: Елате да празнуваме всемирното успение на Всенепорочната Богородица, защото днес ангелите тържествуват за почитаемото преселване на Божията Майка и призовават към веселие нас, земните, за да викаме с нестихващи гласове: Радвай се, Ти, Която напускаш земята и се преселваш в небесните обители! Радвай се, Ти, Която събра заедно на леки облаци целия сонм на учениците! Радвай се, Упование и Спасение наше, защото християнският род Те облажава непрестанно! 

Вход. Прокимен на деня и паримии на преподобния.

Стихири на литията, самогласни, глас 2:

Като събра докато беше на земята плодовете на въздържанието и потуши всички страстни помисли чрез потоците на твоите сълзи, преподобне отче Йоане, твоят богоугоден живот стана за всички божествена и почетна стълба, въздигаща към небето; защото обдарен с плодовете на благочестието, ти изцеляваш немощите на страстите на тези, които те призовават с вяра така: Радвай се, светозарна звезда на Изтока и добри пастирю на монасите! Радвай се, преславна и крепка защита на пустинните овци и почитана опора на Църквата! Радвай се, велики наставниче на заблудените и светла радост за вселената!

Нека почетем Йоан, земния ангел и небесния човек, великолепното украшение на света, сладостта на добродетелите и насладата на благата, похвалата на постниците, защото праведно насаден в Божия дом, той като кедър умножи стадото на Христовите овци в святост и правда!    

Глас 4: Възсия днес твоята пресветла памет, богомъдри Йоане, която ни свиква за похвала на Христа, нашия Бог; затова прибягващи към рáката с твоите мощи и приемащи даровете на изцеленията, прославилия те Спасител възпяваме во веки!

Чист по душа и сърце, земен ангел и човек небесен, учителю на девството и точно мерило на въздържанието, Йоане блажени, като живееш с твоя Владика и Му принасяш незамлъкващо славословие заедно с ангелите, спасявай празнуващите свещената ти памет с непрестанните си молитви. 

Глас 5: Преподобни отче Йоане, ти наистина се яви като слава на постниците, крепост на православието и незалязващо светило за вселената, като не се уплаши от измамника-враг и не се смути от неговите нападения, но с божествената благодат премъдро победи всичкото му коварство, от което избави и нас, молим те.

Слава, глас 5: Радвай се, украшение на пустинята, което изпълва вселената с благоухание, оглася Рилската планина с пение и увенчава българската Църква, защото ти стана съжител на ангелите, прогонител на демонските пълчища, разорител на ересите и изкоренител на всяка измама! И сега поселен в небесното си жилище, преподобне отче Йоане, моли Христа Бога да дари на душите мир и велика милост!

И ныне, на Успение, същия глас: Елате всички, които обичате празниците, дойдете да се съберем в хор, дойдете с песни да увенчаем Църквата за упокоението на Божия Кивот, защото днес небето простира обятията си, за да приеме Тази, Която роди Невместимия от целия свят, а земята, като отдава Нея, Извора на живота, се  украсява с благословение и благолепие. Ангелите се събират в хор заедно с апостолите, съзерцавайки с трепет Преселващата се от живота към живота,  родилата Началника на живота. Нека всички Й се поклоним, молейки Й се така: Не забравяй, Владичице, близкото си родство с нас, които с вяра празнуваме всесвятото Твое успение.

Стиховни стихири, глас 5, подобен: Радуйся, постническихъ:

Радвай се, богомъдри Йоане, съименник на Кръстителя, наречен от ангел още от майчината утроба и благодатно развързал безплодието й, ти с пост и молитва умъртви плътските страсти и възсия като незалязваща звезда над Рилската пустиня, пропъждаща отвсякъде греховния мрак и изобличаваща тъмата на ересите със силата на Христа, нашия Бог; моли Го да дари на душите ни мир и велика милост. 

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии.

Радвай се, богомъдри Йоане, който напои с потоци сълзи пустинята и я облагороди като злачно пасище, на което отгледа монашеското стадо и беседвайки с Бога чрез пресветлата чистота на своята душа, чрез светлината на благочестието стана пресветъл огнен стълб за тях и ги отведе в кошарата на Добрия Пастир – Царството на Христа, нашия Бог; моли Го да дари на душите ни мир и велика милост. 

Стих: Блажен е човекът, който се бои от Господа, той крепко ще възлюби Неговите заповеди.

Радвай се, богомъдри Йоане, събеседник на ангелските ликове и съпричастник на Небесното Царство, който в добродетели прекара праведен живот на земята и стана като пречисто огледало, отразяващо светозарните лъчи; приемайки у себе си изобилно Светия Дух, ти просветен съзерцаваше бъдните неща и всичко предвъзвестяваше озарен от Христа, нашия Бог; моли Го да дари на душите ни мир и велика милост. 

Слава, глас 4: Като възлюби живота в пустинята и възприе ангелско служение, ти намрази преходната измама на света и стана пресветъл светилник на Църквата, съпричастник на ангелите и божествено украшение на пустинниците, радост за скърбящите, изцеление на немощните и спасение за всички верни; но моли Христа Бога, всеблажени Йоане, да дари мир на вселената, а на душите ни велика милост.

И ныне, на Успение, съшия глас: Нека днес запеем, люде, Давидова песен на Христа Бога: „Ще се доведат при Царя, рече той, девици след Нея, ще се доведат във веселие и радост.” Защото Тази, Която е от Давидовото семе и заради Която ние се обожихме, славно и неизразимо се предава в ръцете на своя Син и Владика; възпявайки Я като Майка Божия, викаме и казваме: „Спаси от всякаква злина нас, които Те изповядваме за Богородица, и избави от беди душите ни!”.

На благославянето на хлябовете, тропар на преподобния, глас 1:

Основа на покаянието, пример на умиление, образец на утешение и духовно съвършенство бе равноангелното твое житие, преподобни, пребивавайки в молитви, пост и сълзи, отче Йоане, затова моли Христа Бога за душите ни. (2)

Тропар на Успение Богородично, глас 1:

При раждането на Христа Ти девството си съхранила и след смъртта света не си оставила, Богородице; Ти премина към живота, като Майка на Живота и чрез Твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

Утреня на празника


Няма коментари:

Публикуване на коментар