сряда, 6 октомври 2021 г.

23 септември / 6 октомври – Зачатие на св. Йоан Предтеча


На Вечернята, след обичайната катизма, на Господи воззвах, стихири на 6, глас 4, под.: Звани свыше:

Докато благочестивият Захария служеше в най-божествения храм, * принасяйки молбите на народа * на най-всещедрия Благодетел, * той видя един божествен ангел, който му извика: * "Твоята молитва и молбата ти бяха чути! * Дерзай, старче, и ми повярвай, * защото ще имаш дете, божествения Предтеча, * най-великия от всички. родени от жена, * който със силата на Илия * ще върви пред Христа!" (2)

"Странен ми изглеждаш по вид и говор; * странни са думите и вестите ти“, * възрази Захария. * „Защото дойдох да моля за спасението на народа, * а не да имам дете, * както ти твърдиш. * Намирам че ти противоречиш на моите прошения * и не смятам да ти се доверя. * Защото как може да се случи това, за което говориш? * Елисавета е безплодна, * а и аз съм старец, както знаеш." (2)

"Защо не вярваш на словата ми, Захария? * Защо казваш, че ти нося лъжлива блага вест? * Аз съм архангел Божий; * и онова, което ми е заповядано, * това ти казвам, стоейки тук пред теб. * Но понеже не повярва и нямаш вяра, * ти ще останеш глух и ням, * докато не видиш божественото изпълнение на моите слова. * И когато Елисавета ти роди * гласа на Словото, великия Предтеча, който ще просвети народа, * ти ще благословиш Бога Израилев!" (2)

Слава, глас 6: Днес Йоан Предтеча, плодът на молитвата, произлезе от безплодната утроба. Весели се, пустиньо, и ликувайте, човеци; защото, ето! проповедникът на покаянието идва да се въплъти в утробата на майка си. Елате, вие, които обичате празниците на Църквата, и като се радваме на славното му зачатие, да съставим хор и да викнем с глас: „О, ти, който си най-великият сред родените от жена, не преставай да се молиш за тия, които празнуват твоето божествено зачатие, за да придобием очистване на греховете ни и голяма милост.“

И ныне, Богородичен догматик, глас 6: Кой няма да Те нарече блажена, Пресвета Дево? И кой ли не ще възпее Твоята пречиста Рожба? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Същият от Тебе, Чиста, произлезе и неизказано Се въплъти; бидейки Бог по естество, Той по естество стана човек заради нас, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества; моли Го, Чиста, Всеблажена, за помилването на нашите души.

Стиховни стихири, глас 6, под.: Все отложше:

Когато свещеният пророк * благоговейно влезе в Светая Светих, * един свят ангел, застана пред светеца, * и както е писано, му възвести, казвайки: * "Твоята молба бе чута, * и безплодието на Елисавета сега се развързва; * и ще ти роди син, о старче: * Йоан Предтеча, * светилника на Слънцето, * най-великият от пророците, * гласът на Словото, * Което ще възсияе от Девата Богоотроковица!".

Стих: И ти, дете, ще се наречеш пророк на Всевишния.

"Кажи ми по-ясно * по какво ще позная това?" - * каза блаженият старец на ангела; * "Както виждаш, годините ми са много, * а Елисавета е безплодна. * Какви слова говориш, които превишават естеството? * Учудвам се и сега си мисля, че ти не казваш истината. * Махни се от мен, човече! * Защото аз прося избавление за народа, * а не да получа дете .* Това е нещо, трудно за приемане!".

Стих: За да Му служим в святост и правда пред Него  през всичките дни на живота ни.

"Аз съм архангел на Бога Вседържителя! * Гавриил ми е името" * - рече безплътният на стареца. * "А сега бъди ням * и се научи да мълчиш, * задето не повярва на думите ми; * но когато съпругата ти роди тръбата на Словото, * тогава Духът ще просвети езика ти * и ясно ще извикаш: * О, дете, ти ще се наречеш пророк на Всевишния, * и чрез благодатта ще подготвиш пътя Му, * каквото е Неговото благоволение!".

Слава, глас 6: Ти произлезе от безплодна утроба като ангел, Кръстителю; и от най-ранно детство се засели в пустинята и показа, че си печатът на всички пророци; защото Този, Когото те много пъти предсказваха и провъзгласяваха в неясни образи, ти се удостои да Го кръстиш в Йордан; и чу гласа на Отца от небето, Който свидетелстваше за Неговото синовство и видя Духа във вид на гълъб, Който спускаше гласа върху Кръщавания. О, ти, който си най-великият от всички пророци: не преставай да се молиш за нас, които вярно празнуваме твоята памет.

И ныне, Богородичен, глас 6: Никой, който прибягва при Теб, пречиста Дево Богородице, * не си отива посрамен; * защото този, който проси благодат от Тебе, * винаги получава дар за своята полезна молба.

Тропар, глас 4:

Възвесели се, безплодна жено, * която преди не можеше да раждаш! * Защото, ето! ти явно зачена светилника на Слънцето, * Което ще просвети цялата вселена, страдаща от слепота. * Ликувай, Захария, викайки с дръзновение: * Този, който ще се роди, * е Пророкът на Всевишния!

Слава и ныне, Богородичен: От века скритото и непостижимо за ангелите тайнство, чрез Тебе, Богородице, се откри на живеещите на земята – Бог Се въплъти в неслитно съединение на двете естества и прие доброволно Кръст заради нас; така Той възкреси първосъздадения Адам и спаси от смърт нашите души.

На Утренята, първи седални, глас 5, под. Собезначальное слово:

Елисавета се освободи от безплодието, а Девата остана девица, когато при думите на Гавриил зачена в утробата си; но Йоан Предтеча проигра в утробата на майка си, предузнавайки своя Бог и Владика, Който се въплъти за нашето спасение в девическата утроба. (2)

Слава и ныне: Радвай се, свята Планина, през Която единствен премина Бог; радвай се, одушевена неизгаряща Къпино; радвай се, единствен в света Мост към Бога, превеждащ мъртвите към вечния живот; радвай се нетленна Отроковице, Която непознала мъж роди Спасението на нашите души.

Втори седални, глас 4, под.: Скоро предвари:

Гълъбът, който възлюби пустинята, свещеният Кръстител, който проповядваше покаяние и разкри, че Христос, Застъпникът на всички грешници, се е родил и е станал Човек, помагащ винаги на всички, паднали в изкушение. Чрез неговите молби, о Христе, спаси Твоя свят. (2)

Слава, и ныне: О, Богоневесто, Която единствена роди Създателя на всичко, украсявайки човечеството чрез Твоето раждане, избави ме от примките на лъстивия Велиар и ме постави върху скалата на Христовата воля, като усърдно молиш Този, на Когото даде плът.

Канон от Октоиха и следния на Предтечата, от преп. Йоан Дамаскин, глас 4. Катавасия: Отверзу уста моя…

Песен 1

Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей в пустинята обърна в бягство войнството на Амалик.

Припев: Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю Христов, моли Бога за нас.

О, потомък на безплодната жена, изкорени безплодните мисли на безплодната ми душата, когато започна да възхвалявам твоето свято зачатие в утробата на майка ти.

Свещеният Захария, влизайки в храма, видя божествения ангел, който ясно му възвести: О, свещенико, в старостта си ще получиш син, Предтечата.

Великият Предтеча, сияйният лъч на Слънцето на славата, е заченат, за да заблести в утробата на майка си, и чрез него се разпръсва тъмнината на страстите и се развързват връзките на безплодието.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Като видя Владиката, носен в Твоята утроба, пречиста Богородице, Йоан, като Негов Предтеча, явно подскачаше от радост в майчината си утроба.

Песен 3

Ирмос: Никой не е свят като Тебе, Господи Боже мой, Който въздигаш силата на Твоите верни, Благий, и ни утвърждаваш върху камъка на Твоето изповедание.

Припев: Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю Христов, моли Бога за нас.

Днес безплодната зачева свещения плод, който в по-късни времена ще отсече цялата безплодност на душите с благодатта на духовната секира.

След като е онемя в храма, великият Захария приема страшното възвестяване за Гласа на Словото и лъчезарно величае добросърдечния Господ.

Славният Предтеча, който показа на верните твърдия път на покаянието, чрез божествен съвет, надвишаващ всяка надежда, по заповед на ангела разцъфтя в майчината си утроба.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Когато заченатият от безплодната жена позна Христа, носен в утробата на Девата, той заигра, възвестявайки Радостта, дошла в света, за да избави всички от скръбта.

Седален, глас 4, под.: Удивися Иосиф…

От небето слезе Гавриил и застана пред свещения Захария, когато той кадеше в храма, и му рече: „В старостта си ще получиш доброславен плод и предишното безплодие на Елисавета сега веднага ще бъде развързано, и безплодната ще роди. И като зачене, тя ще роди Предтечата и Проповедника на Иисус.“ По техните молитиви, Спасителю на света, спаси душите ни. (2)

Слава, и ныне: О, Чиста и Всенепорочна, непознала брак, Която единствена роди във времето безкрайния Син и Слово Божие: заедно със светите и всепочитани апостоли, мъченици,  пророци и преподобни моли Го да ни дари очистване и велика милост.

Песен 4

Ирмос: „Христос е моята Сила, Бог и Господ!” – така достойно пее светата Църква с разум чист, празнувайки в Господа.

Припев: Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю Христов, моли Бога за нас.

О, блажен Предтечо, гласът на ангела те възвести свещено на свещеника, че ще произлезеш от безплодната утроба като предвестник на Христовото пришествие.

О, безплодна, която преди бе бездетна и нераждаща, сега се радвай, защото всеславно ще родиш като плод Кръстителя и Предтечата, Елисавето досточудна.

О, Предтечо всеблажени, със секирата на твоята молитва изкорени тръните на моите страсти, премахни препъни камъка на злите ми помисли и чрез добродетелите направи плодоносен моя ум.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Утробата на Девата носеше Теб, Който носиш всичко, Христе, когато Кръстителят в утробата на майка си, Ти се поклони и играейки се радваше.

Песен 5

Ирмос: Моля Те, Благий, да просветиш с божествената Своя светлина душите на тези, които на ранина Те призовават, Слове Божи, за да Те познаят като истински Бог, призоваващ ги от греховния мрак.

Припев: Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю Христов, моли Бога за нас.

На пророка, който влезе в светилището и принасяше служба на Законотвореца, се яви светият ангел, който възвести божественото зачатие на Предтечата.

"Как може да ми се случи това, защото както виждаш аз съм старец и имам безплодна жена?" отговори Захария на архангела. "Говориш ми слова, които противоречат на естеството!".

"Погледни Сара, жената на Авраам, и виж как тя роди Исаак в старостта си, о човече, и повярвай в справедливо изречените неща" - увещаваше великият ангел стареца.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

"Благословена си Ти между жените, изпълнена с Божествена радост" - открито извика към Теб Елисавета, когато Те позна, че Ти си Тази, Която ще роди, без да познава мъж и единствена ще остане нетленна и след раждането.

Песен 6

Ирмос: Като гледам морето на живота да се вълнува от бурите на изкушенията, аз прибягвам към Твоето тихо пристанище и Ти викам: „Изведи от тлението моя живот, Многомилостиви!”.

Припев: Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю Христов, моли Бога за нас.

"Мислите ми са пълни със съмнения и не вярвам на словата ти" - дума свещеникът на архангела – "защото аз моля за спасението на народа, а не за плод от моите чресла."

"Създателят на природата, Царят на ангелите, благоволи да ти даде да родиш предвестника на Неговото пришествие", отвърна Божият служител; "Недей не вярва на словата ми, човече!".

"Огнен е твоят облик, страховит е твоят вид и чудни са словата ти" - каза Захария на Божия служител; "но не ще повярвам на теб, който изричаш странни за мене думи, които превишават естеството!".

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

В тъмната обител на утробата светилото на Слънцето се поклони и заигра, радвайки се, разпознавайки Скрития в облака на майчините Си недра.

Кондак, глас 1, под.: Лик Ангелский:

Весели се радостно великият Захария * с всеславната Елисавета, негова съпруга, * че заченаха достойно Йоан Предтеча, * когото архангелът радвайки се възвести. * Нека и ние достойно да го почетем * като посветен в тайните на благодатта.

Икос: Да отворим свещеното Евангелие, което свещеният и чуден Лука написа за нас, и да съзрем сияйното и почетно зачатие на Предтечата. Защото той казва, че когато праведният старец Захария влязъл в Светая Светих, за да покади, когато му дойде реда, пред него застанал Гавриил и възвестявайки му рекъл: "Свещениче, в старостта си ще имаш син, пророк и Предтеча, глас и вестител, вечносветъл светилник, посветен в тайните на благодатта!".

Песен 7

Ирмос: Ангелът направи росоносна пещта за благочестивите отроци, но Божието повеление, изгарящо халдеите, накара мъчителя да вика: „Благословен Си, Боже, на нашите отци!”.

Припев: Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю Христов, моли Бога за нас.

"Понеже не вярваш на думите ми, сега приеми онемяването; а когато видиш роден Гласа на Словото, приеми отново гласа си и извикай: "Благословен си Ти, Боже Израилев!".

Сияещ като слънцето, Захария се прилепи към Елисавета, луната, и роди светоносен светилник на Светлината, Която свети за нас, жестоко прикованите в тъмнината на страстите.

Използвайки подскачания вместо думи, великият Предтеча Ти се поклони в утробата на Девата, Христе Иисусе, докато самият той беше още в утробата на Елисавета. Боже на нашите отци, благословен Си!

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Елисавета - луната, носеща в себе си звездата, божествения Предтеча, се поклони пред Мария, сияйния Облак, Която носеше Слънцето Христа, приел от Нея плът за нашето спасение.

Песен 8

Ирмос: От пламъка Ти източи роса за благочестивите и с вода изгори жертвата на праведника, защото Ти вършиш всичко по Своя воля, Боже, и Тебе превъзнасяме във всички векове.

Припев: Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю Христов, моли Бога за нас.

Приготвя се приятелят на Младоженеца; гласът на Словото приема начало; великият воин на Царя на всички вече се отглежда в утробата на безплодната.

Процъфтя земеделецът, за да се погрижи за безплодните сърца; секирата за посичане на страстите е вече изкована; благородният телец се отглежда във въздържание: това е великият Предтеча, радвайте се, люде!

Разбий вкаменяването на ума ми, о Предтечо, както навремето развърза връзките на безплодната жена; и ми дай да принеса плодовете на покаянието, за да живея во веки.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Когато Елисавета те видя непразна, Дево, тя благочестиво се зарадва, а в нея младенецът проигра, щом позна своя Владика.

Песен 9

Ирмос: За човеците е невъзможно да видят Бога, към Когото и ангелските ликове не дръзват да погледнат, но чрез Теб, Всечиста, въплътеното Слово стана видимо за човеците. Като Го възвеличаваме заедно с небесните войнства, ние и Тебе облажаваме.

Припев: Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю Христов, моли Бога за нас.

Разтваряйки сега вратите на безплодието, великият и божествен Предтеча на Христа се заселва в утробата на майка си като в царски палат, за да излезе като воин, подготвящ пътя за Царя на всички.

Ликувай, пророче Божий и старче, защото ще родиш син, от който по-велик няма да се появи сред човеците: Йоан, Предтечата на Господа! Заиграй, Елисавета! Радвай се, цяла земьо, и въздай хвала на Бога, Създателя на всички!

О, пророче и Предтечо Господен, спомни си сега за нас, които те славим с вяра и ни избави от душевните страсти. Спаси ни от беди и ни напътствай боголепно по пътя към небето, вечно блажен Кръстителю.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Чувствайки се освободена от оковите на безплодието и носеща Предтечата на Вселилия Се в Твоята утроба, Елисавета явно Те призна за пречиста Майка, чиста Дево Марийо, изпълнена с Божията радост.

Светилен, под.: Со ученики…:

Славното зачатие на Предтечата възвестява Царя, Който ще Се роди от Девата; защото той се зачева от безплодната и бездетна Елисавета и от стареца - свещеник, великия Захария. По техните молитви и тези на Богородица и на Твоя Кръстител Йоан, Господи, спаси и се смили над всички. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: По съвета на Отца предвечният Син наистина извърши велики неща чрез Тебе; защото без болка Ти роди безсмъртния Живот и си остана такава, каквато си беше и преди раждането, избягвайки мъките на майчинството; и пребъдваш девица и след раждането, Дево.

Хвалитни стихири, глас 1, под.: Небесных чинов:

Творението се радва на твоето зачатие, * Пророче и Предтечо, * Кръстителю Йоане, * защото твоето божествено раждане * предзнаменува за нас раждането на Владиката. * Затова заедно на земята те възхваляваме, както подобава.

Ангелът, като намери зачатието на безплодната * за чудно свидетелство, * го разказва на Мария за уверение. * Затова заедно с Йоан да възхвалим безплодната Елисавета, * и Захария, нейния съпруг.

Богосъздаденият светилник на вечната Светлина, * приятелят на Младоженеца, * великото светило на Слънцето на славата, * живият глас на Божието Слово, * Предтечата на Пришествието Господне, * се зачева сега след ангелското известие.

О, Предтечо, ти си явно знаен като божествен олтар на благоуханието Христово, * поставен от дясната Му страна, * разпръскващ  благоуханното познание за Него, * предизобразен от ангелите и светиите, * стоящи Нему отдясно.

Слава, и ныне, глас 6: Елисавета зачена Предтечата на благодатта, а Девата – Господа на славата; целунаха се двете майки и младенецът проигра, защото рабът от утробата възхваляваше Владиката; удивена, Предтечевата майка започна да зове: „Откъде ми е това, да дойде при мене Майката на моя Господ? Тъй стана, защото Господ спаси отчаяните люде, имайки велика милост!”.

Велико славословие.

На Литургията, след Апостола:

Алилуя, глас 4: Праведникът ще разцъфти като палма и като кедър ливански ще се умножи. Стих: Насадените в дома Господен, в дворите на дома на нашия Бог ще разцъфтят.

Причастен:

Паметта за праведника пребъдва вечно, алилуя!

Няма коментари:

Публикуване на коментар