понеделник, 15 август 2022 г.

11/24 февруари - Св. мъченик Георги Софийски Нови (Кратовски)

На Великата вечерна, 1-ви антифон на първата катизма. На Господи, воззвах – 8 стихири, глас 1, под.:  Небеcних чинов:

Ти възлюби красотата на небесните чинове и вмени временната слава като тленна, и подобно на безплътен храбро изтърпя много мъки от агаряните, блажени мъчениче Георги, а сега увенчан от Христа, моли да се спасят нашите души. (2)

Ти утвърди своя разум върху камъка на вярата, затова нападките на безбожните агаряни никак не можеха да те разколебаят; защото, укрепяван от силата Христова, ти стори напразни техните нападения; богомъдри мъчениче Георги, моли да се спасят нашите души.

В небесния дворец сега ликуваш и се веселиш в славата Христова; никога не забравяй сродните ти люде, но винаги моли Царя на всички за нас, всехвални мъчениче Георги, за да получим и ние вечното блаженство и да се спасят нашите души.

Други стихири, глас 4, под.: Яко добля…:

Като непобедим войн ти победи противника, мъчениче Георги; с оръжието на вярата разпръсна тъмнината на духовните врагове и като завърши подвига си, прие законен венец от Бога; моли Го да избави от тление и беди тези, които с вяра честват твоята всесвята памет. (2)

Затворен в тъмница, мъчениче Георги, укрепен от божествените учения, ти съвсем не се подчини на неверниците, затова чрез изпитанието на огъня радостно премина към Христа, Когото моли да избави от тление и беди тези, които с вяра извършват твоята всесвята памет.

Нападението на врага ти преодоля със силата Христова, мъчениче Георги, посрами вярата на нечестивите, зарадва православните с победата на Христос, нашия Бог, Когото моли да избави от тление и беди тези, които с вяра извършват твоята всесвята памет.

Слава, глас 6: Въоръжен благочестиво със страдалческо мъжество и добра съвест, непобедими мъчениче Георги, ти ясно проповядва Христовото учение пред нечестивите. Укрепяван от божествената сила, показа безсилни заплахите на мъчителите, не се уплаши от временния огън и не сбърка като положи надеждата си на Божиите дарове. А сега, удостоен с живот в небесните жилища, като предстоиш пред Владиката на всички, моли Го да се избавим от всяко вражеско нападение, а в бъдещия живот да се удостоим да застанем отдясно на Бога.

И ныне, Богородичен догматик, глас 6: Кой няма да Те нарече блажена, Пресвета Дево? И кой ли не ще възпее Твоята пречиста Рожба? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Същият от Тебе, Чиста, произлезе и неизказано Се въплъти; бидейки Бог по естество, Той по естество стана човек заради нас, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества; моли Го, Чиста, Всеблажена, за помилването на нашите души.

Вход, прокимен на деня и паримии. На литията, самогласни стихири, глас 1.

Светлият мъченик в своето славно страдание развесели горните сили, а нам на земята въздигна новия празник на своето преставяне, за да прославяме неговия подвиг, който претърпя дори до смърт за Христа, и да му зовем: „Моли се за нас, свети Георги, да придобием райско жилище и голяма милост!“.

Глас 4: Със своите храбри страдания ти удиви ангелските войнства, гледайки те как не се страхуваш от огъня и как бързаш към пламъците заради Христа, като тримата младежи от вавилонската пещ, с които сега живееш, Георги; поменавай тия, които те почитат и се покланят на кивота с твоите мощи.

Глас 2: Весели се в Господа, граде София, радвайте се всички околности и с похвали възпейте новия мъченик Георги, който пострада в последните дни и показа търпение като древните мъченици. Да прославим за това Христа, Който го укрепи и му дарува победа над враговете, и го увенча със светли венци, а на земята ни дари неговите благоуханни мощи и по неговите молитви ни дава велика милост.

Слава, глас 5: Да се ​​съберем с любов, о, братя, заради сегашния празник на славния мъченик Георги. Нека се радват небесните войнства и облаците да излеят сладост, както в деня на светото му изгаряне. Нека се удиви земята заради красивите слова на славния юноша: „Натрошете тялото ми и го изгорете в огън, но аз никога няма да се отрека от моя Христос, а с наслада приемам мъките, които ме удостояват с по-големи духовни блага.“ Кой няма да се удиви, кой няма да празнува и възпява с хвалебни песни, казвайки така: „Мъчениче Георги, моли Бога за нас, които празнуваме твоята памет и се покланяме на кивота с твоите мощи, за да се избавим от всяко нападение на врага и да се спасят нашите души.“

И ныне, Богородичен, глас 5: Ти си Храм и Врата, Палат и Царски Престол, Дево всечестна, чрез Която моят Избавител, Христос Господ, Се яви на спящите в тъмнина като Слънце на правдата, желаейки да просвети тези, които създаде с ръката Си по Свой образ; затова, Всевъзпявана, като имаш пред Него майчинско дръзновение, непрестанно моли да се спасят нашите души.

Стиховни стихири, глас 6, под.: Всю отложивше:

От младини цял се предаде на Владиката, за Когото копнееше и като остана непричастен на всякаква страст, сквернословия, хвалби, шеги и неприлично общуване, стана изряден мъченик, и макар подложен на мъки, остана непреклонен със силата на Пожертвалия Се на Кръста; моли Го прилежно за нашите души.

Стих: Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне.

Тялото ти бе натрошено от бой, всеблажени страдалче Георги, но ти запази душата неизменна и ума непоклатим; и затворен в тъмницата, се научи да търпиш всяка нанесена ти мъка, заради пострадалия на Кръста наш Спасител; моли Го прилежно за нашите души.

Стих: Насадените в дома Господен ще разцъфтят в дворите на нашия Бог.

Ти прие вечно веселие и пречиста сладост заради своето страдание, мъчениче славни Георги, с търпението си посрами демонските войнства и нападенията на нечестивите, а верния народ развесели и му вдъхна голяма смелост заради Христа; моли Го прилежно за нашите души.

Слава, глас 6: Весели се, граде български, едноименен на Премъдростта, защото в тебе, чрез страдание изгря мъченикът - победител, прекрасният Георги, който мъжествено потъпка цялото коварство на мъчителя, придоби достойно победния венец и на всички хора проповядва да се покланят и почитат Единия Троичен Бог, Когото и ние с дръзновение молим да умири света и да спаси нашите души.

И ныне, Богородичен, глас 6: Моят Творец и Избавител Христос Господ произлезе от Твоята утроба, о Пречиста, и в мен – човека Се облече и от древното проклятие освободи Адам; затова към Теб, Всечиста, като към Божия Майка и истинска Дева „радвай се” непрестанно зовем с ангелския поздрав: „Радвай се, Владичице, защита, покров, и спасение на нашите души!”.

Тропар, глас 4:

С многоизкусно търпение, блажени мъчениче Георги, претърпя огнена смърт и след твоята кончина прие нетленен венец от Христа заедно с мъченическите ликове, и сега, достойно въдворен в земята на кротките, моли Христа Бога за нас, които с вяра се покланяме на кивота с твоите мощи.

На Утренята, на Бог Господ, тропар на мъченика (2); Слава, и ныне, Богородичен: Еже от века утаеное

Първи седален, глас 1, под.: Камени запечатану…:

Ти презря земните наслади, славни мъчениче Георги, защото обикна небесното блаженство, заради което претърпя връзване, изгаряне с огън и смърт. Затова днес празнуваме твоята свята памет, като пеем с любов: „Слава на Този, Който ти даде сила; слава на Този, Който те увенча; слава на Този, Който даде на мощите ти благоухание и изцеление на всички, които идват при тях.“

Слава, и ныне, Богородичен: Простри светите си ръце, Пречиста Дево, с които си носила Бога, въплътил Се от Тебе по Своята благост, и Го моли да избави от беди всички нас, които Те славим и с любов зовем: „Слава на Вселилия Се в Тебе! Слава на Произлезлия от Тебе! Слава на Освободилия ни, чрез Твоето Детерождение!“.

Втори седални, глас 4, под.Удивися Иосифъ:

Ангелите се удивиха, Георги, виждайки твоето смело противопоставяне на агарянското сборище, пред което рече: „Нищо не може да ме раздели от любовта на Христа, моя Спасител!“. Бесовете се уплашиха като те видяха увенчан от младини. Христе, както тогава укрепи в светлия подвиг мъченика Георги, така просвети и нашите души.

Слава, и ныне, Богородичен: Удиви се Йосиф, виждайки Твоето свръхестествено и надвишаващо ума безсеменно зачатие, Богородице, и размисляйки за росата върху руното, за неизгарящата в огъня къпина и за разцъфналия Ааронов жезъл, Твоят обручник и пазител свидетелстваше пред свещениците с думите: „Девата ражда и след раждането пак Дева остава!”.

Полиелей и величание. Седален след полиелея, глас 8, под.: Премyдрости слова:

Процъфтял от благочестиви българи, воден от Светия Дух остави родното си място, дойде в град София и се украси с благочестие и правда, но безбожните агаряни ти завидяха; с премъдри думи посрами нечестивите им съвети, затова завърши живота си в огъня, мъчениче Георги, моли Христа Бога да дарува опрощение на греховете на почитащите с любов твоя свята памет.

Слава, и ныне, Богородичен: Когато Владиката на всичко дойде да съди цялата вселена, тогава причисли ме към овците, на които е отредена дясната страна и ме избави от външната тъмнина, моля Те, та благодарно да величая богатството на Твоята благост, Всенепорочна Богородице, и с радост да Ти пея: „Моли Христа Бога да дарува опрощение на греховете на Твоя раб, защото на Тебе възлагам надежда.“

Степенни, 1-ви антифон на 4-ти глас.

Прокимен, глас 4: Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне. Стих: Насадените в дома Господен ще разцъфтят в дворите на нашия Бог.

Стихира след 50 псалом, глас 6:

Дойдете, православни събори, дръзновено да подражаваме на мъченика Георги: дори цялото ни тяло да е раздробено, ние имаме Създателя, Който може да го съедини отново още по-бляскаво, само да не отпаднем от името Христово, защото, ако няма вода, за какво ти е името на извора? Дори да се лишим от имоти и деца, само да не отстъпваме от нашия Господ, както този непобедим мъченик не на думи, а на дело изпълни Христовата заповед и в желанието си да получи скъпоценния бисер не пощади своето тяло. Затова достойно да живеем и да изпишем на скрижалите на сърцето си неговото мъжество, като смело викнем към Христа: „Господи, заради молитвите на Твоя мъченик, удостой ни с небесните блага като Човеколюбец!“.

Канон, глас 1, с акростих в оригинала: Свещеникът (поп Пейо) ти плете похвала. Акростихът на Богородичните е: О, Георги. Катавасии: Отверзу уста моя.

Песен 1

Ирмос: Твоята крепка десница боголепно в сила се прослави, Безсмъртни, защото всемогъщо сломи противника и за израилтяните проправи нов път по морското дъно.

Припев: Свети мъчениче Георги, моли Бога за нас.

Слово Божие, многопрославян между светиите, вдъхни ми слово и просвети ума ми, за да възпея достойно новия мъченик Георги, както и Тебе, Който Си го укрепил.

Тъй като знам твоята любов и се надявам на тебе, мъчениче, побързах да ти принеса песен, въпреки че не е според достойнство ти заради моето слабоумие, но заради усърдието я приеми, както и Христос прие двете лепти на вдовицата. 

Беше взет от нечестивците, преплува мястото на мъчението и достигна пристанището на Небесния Едем, където сега живееш; моли се на Владиката на всичко да премахне помрачението на нашите души, та достойно да възпяваме твоята памет.

Богородичен: Щедролюбивият Бог Слово, Който сътвори Адам и от неговите ребра създаде Ева, Се въплъти от Теб, Пречиста, бе прикован на Кръста и в ребрата бе прободен, за да вдигне милостиво прародителите от тяхното подхлъзване.

Песен 3

Ирмос: Ти единствен знаеш слабостта на човешката природа и милостиво в нея Се облече; препаши ме със сила от горе, за да мога да въззова към Тебе: „Свят е одушевеният Храм на Твоята неизказана слава, Човеколюбче!”

Придобивайки от младини старческа мъдрост, славни Георги, ти надмина всичките си връстници по ум, кротост и смирение, и сега от всички верни си облажаван.

Ти стана нова крепост на Православието, славне Георги, възход към благочестието и опазване на чистотата за верните люде, затова с песни те възхваляваме.

Като велико съкровище и украшение за Църквата те придоби сега градът Софийски, блажени Георги, но и цялата вселена, чувайки за твоята борба, се развесели и удивена от подвига ти те облажава.

Богородичен: Непослушанието на прамайката ни Ева бе изцелено с Твоето послушание, Пречиста, защото като послуша словата на Гавриил, Ти стана Майка на Сина Божи, Който чрез Кръста превърна нейната печал в радост.

Седаленглас 3, под.: Красоте девcтва:

Създателят ти даде красиво лице и така означи вътрешната красота на душата, а врагът като не изтърпя това, искаше да те прелъсти и да те направи своя храна, но добрият Творец те укрепи невидимо и посрами лъжеца чрез тебе, затова сега като ликуваш на небесата, свети Георги, моли се на Господа за тези, които те прославят.

Слава, и ныне, Богородичен: Неразбираемо и непонятно е, възрадвана от Бога Владичице,  страшното Божие тайнство, станало в Тебе, защото Ти зачена и роди Невместимия, облечен в плът от Твоите пречисти кърви, Когото винаги, Пречиста, с мъчениците молѝ да се спасят нашите души.

Песен 4

Ирмос: С прозорливи очи Авакум Те видя като планина, осенена с Божията благодат, от Която Светият Израилев ще произлезе за нашето спасение и обновление.

Вперил взор към бъдещата слава, страдалче всечестни, ти счете за нищо временната; затова нищо не можа да те разлъчи от любовта Христова: ни затварянията в тъмница, ни съдийските заплахи, ни разпаления огън, нито отново обещанието за тленна слава.

Изпълнен с божествена любов, ти смело мъки претърпя, и бидейки от младини предан Богу, не се отказа да умреш за Него, оказвайки се послушен на Неговите заповеди и следвайки по стъпките на спасението.

Като остави сродниците си, дойде в Сердикийския град и носейки добродетелта в себе си, се прояви като изряден мъченик Христов, защото Той знае да я умножава в онези, които са я придобили.

Богородичен: Ти прекрати проклятието на прамайката ни Ева чрез Твоето Детерождение, Богоблагодатна; и от Теб разцъфна Цвят – Христос, благословение за света; затова, радвайки се, Те изповядваме като Богородица.

Песен 5

Ирмос: О, Христе, Ти просвети краищата на вселената със сиянието на Твоето пришествие и светлината на Твоя Кръст; просвети със светлината на Твоето богопознание и сърцата на тия, които православно Те възпяват.

Този, който в древност нагло се хвалеше, че ще погуби земята и морето, бе победен от твоята сила и бе повален в преизподнята; погуби го Христос чрез Своя Кръст, дарявайки победи на своите верни.

Когато служителите на дявола се наговаряха с лъжливи слова да уловят храбрия юноша и лесно да го привлекат към своето служение, останаха посрамени заедно с изпратилия ги вселукав денница.

Надменният бяс не изтърпя да бъде укоряван и съкрушен от тебе, младия юноша, но накара своите слуги да идат при съдията, надявайки се да те победи чрез страха; но уплашиха се тези в преизподнята, виждайки те как посрамваш видимите врагове.

Богородичен: Целият пророчески лик, научен явно от Бога, провъзгласи тайнството на неизказаното зачатие на Божия Син в Тебе, Всевъзпявана Майко и Дево; защото Ти наистина роди безначалната Светлина, Богоблагодатна.

Песен 6

ИрмосНай-дълбока бездна ни погълна и няма кой да ни избави, станахме като овци на заколение; спаси Твоите люде, Боже наш, защото Ти Си сила и обновление на немощните.

Ти не се уплаши от тези, които скърцаха със зъби срещу тебе, нито се убоя да се изправиш в съдилището на мъчителите, като невинно агне посред вълци; затова те облажаваме, празнувайки твоето доблестно свидетелство.

Блажени Георги, мъчителят се разпалваше от ярост срещу тебе, виждайки те непреклонен и считащ неговите повеления за нищо, и като те окова в железа, хвърли те в тъмница, искайки да те изплаши, но посрамен остана.

Когато те хвърлиха в тъмницата, ти възложи надеждата си на Бога, блажени, и като послуша наставляващия те към мъченичество, с мъдри слова запуши наглите уста на горделивците.

Богородичен: Като дойде от небесата Архистратигът открито Ти благовести радост, Чиста, думайки: „От Теб по плът ще произлезе Бог, Пречиста Дево, за спасение на възпяващите Те с вяра."

Кондак, глас 2, под.: Вышныхъ ищя:

Желаейки небесна слава, многострадални Георги, ти заплю агарянската измама и я потъпка, и получи венеца на победата; а сега се радваш с ангелите и живееш заедно с мъчениците, с които непрестанно се моли на Христа Бога за всички нас.

Икос: Твоето молебно тържество сияе по-ярко от слънцето, блажени Георги, просвещава верния народ и прогонва тъмната сила на бесовете. Затова и аз, окаяният, падам пред кивота с твоите мощи и се моля със страдащо сърце да получа избавление от скърбите, тих живот, опрощение на греховете и очистване на скверния ми ум, за да мога винаги достойно да ти пея като на пребиваващ сега на небето с ангелите и мъчениците, с които непрестанно се моли на Христа Бога за всички нас.

Синаксар: В единадесетия ден на февруари празнуваме паметта на светия мъченик Георги от Кратово, пострадал от турците на 18 години в София през 1515 година, и на свети свещеномъченик Власий, епископ Севастийски (†ок. 316 г.). По техните молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси. Амин!

Песен 7

Ирмос: Огънят не изгори, нито измъчи Твоите отроци в пещта, Спасе, и тогава тримата като с една уста запяха и благославяха, говорейки: благословен е Бог на нашите отци.

Винаги ни избавяй от всякакви беди и страшни напасти, блажени мъчениче Георги, дарявайки божествена благодат на всички, които ти принасят молитви и възпяват Христа: благословен е Бог на нашите отци.

Като възлюби истински вечносъществуващия Бог Христос, ти пренебрегна естеството на плътта и мъжествено влезе в огъня; и приел побéден венец, винаги възпяваш: благословен е Бог на нашите отци.

Изгарян от веществения огън, ти угаси пламъка на самопревъзнасянето у горделивците, всеблажени, и със светлина просвети разума на благочестивите; затова с веселие възпяваме укрепилия те Христос: благословен е Бог на нашите отци.

Богородичен: Бъди устремена нагоре, душо, там, където е Господ, и не се привързвай към земното като неразумна, но изправи се от помрачението и унинието, викайки: Господи, по молитвите на Родилата Те и на Твоя мъченик Георги удостой ме с Твоето Царство.

Песен 8

ИрмосВ пещта като в горнило отроците Израилеви блестяха по-чисти от злато с красотата на благочестието, пеейки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и превъзнасяйте Го във всички векове!”.

За православния народ ти стана утвърждение, за Божиите църкви – благолепие и за прибягващите при теб - горещ застъпник, всеблажени Георги; и всички пеят: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Мислена молба ти принасям, Георги: от страшните беди избави ме чрез твоите молитви, просвети ме със светлината на божествения разум и ме насочи по Божиите пътеки, за да викам: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Ти наистина се яви като сияещ град на връх планина и запален светилник, славни мъчениче, просвещавайки ходещите сред житейската тъма и насочвайки по пътя на спасението тия, които викат: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Богородичен: Всички ние, които се валяме в бездната на греха, нека се съберем в спокойното пристанище на Божията Майка, Която чрез божествената сила на Своя Син наставлява към спасение всички зовящи: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Песен 9

Ирмос: Горящата, но неизгарящата къпина бе предобраз на Твоето пречисто Детерождение; затова сега се молим да угасиш яростната пещ на изкушенията, та да Те славим непрестанно, Богородице.

Събирайки се от всички околности на София, с песнопения благолепно прославяме свещената ти памет; приеми ни, макар и недостойни, защото те имаме като застъпник пред Спасителя Христа и побързахме усърдно тази песен да ти принесем.

Принеси пред Бога моленията на твоите раби, мъчениче, с които те почетохме от все сърце и чрез твоите молитви към Бога избавяй от беди и напасти тези, които почитат пресветлата ти памет.

Ти добродушно претърпя изгарянето в огъня заради Христа, с Чиято любов ограден, прие в сърцето си крепко утвърждение и получи Царството; затова не забравяй и нас, които с любов те почитаме, венценосче, умъдрен от Бога Георги.

Нека достойно да възпеем с божествени песни преславния мъченик Георги, който с мъдростта на Божия Дух посрами агаряните, прослави Христа като претърпя смърт в огъня и винаги се моли Богу за своето отечество.

Богородичен: Дево Богородице, в ръцете си Ти носеше като Младенец Родения от Отца преди утринната звезда, Който заради нас неблагодарните Се въплъти от Теб в последните времена. Заедно с мъчениците моли Го за тези, които с вяра Те възхваляват.

Светилен, глас 2, под.: Со ученики

Като благоуханен цвят в долините и като дърво при водни извори светло изгря с добродетели и страдания мъченикът Георги. Затова, приели духовно благоухание, нека със светли лица към него да извикаме: радвай се, печате на страдалците и застъпниче на верните.

Слава, и нынеБогородичен: Даниил Те предизобрази като девствена Планина, от Която Се отсече скъпоценният Камък без докосване от човешка ръка и унищожи цялата идолска заблуда; и дойдоха след Теб в благоуханието на Твоето миро мъченическите множества; моли се заедно с тях за нас, Пречиста Дево, Майко Марийо.

Хвалитни стихири на 4, глас 4, под. Свыше званный:

Призован от небесния Промисъл и разпален от божествено желание, ти презря всичко в този живот и пожела да вършиш Божията воля; не се уплаши от заплахите на мъчителите и не се подлъга по временни наслади, но пожела непреходните блага, които и получи в Царството на Христа, нашия Бог; моли Го да спаси и просвети нашите души.

Подкрепян свише от силата на Духа, когато беззаконниците те хвърлиха в тъмница ти се показа твърд като диамант, готов да претърпиш доблестно мъченията;  мъдро проповядваше Христа и не сгреши когато като верен раб възложи на Него своята надежда, а прие въдворяване с мъченическото множество, бидейки увенчан от Христа, нашия Бог; моли Го да спаси и просвети нашите души.

По Божи промисъл нечестивите те доведоха в съдилището, многострадални Георги, и искаха да те уловят с измамни думи, но ти посрами тяхната измама и ясно проповядваше Евангелието Христово, а Той те укрепи и запази тялото ти невредимо в огъня и душата ти всели в Царството Небесно; затова моли Го да спаси и просвети нашите души.

Небесният промисъл изпита търпението на твоята душа като злато в огън и чрез силата на вярата в Бога и божествената любов – царицата на добродетелите – я изкова като най-прекрасно украшение за Царството Небесно; не допусна и тялото ти да изгори, но го запази неопалимо от огъня като многоценно съкровище и извор на благодатта за тези, които идват при Христа, нашия Бог; моли Го да се спасят и просветят нашите души.

Слава, глас 8: Дойдете, верни да се съберем, почитайки светата памет на славния мъченик Георги, който просия в град София. Ето пред нас са неговите свети мощи, които разнасят благовонни лъчи и прославят вярата ни, а духът му се пресели в небесните селения и получи блажените наслади, които Бог е приготвил за тия, които Го обичат. И като предстои радостно пред престола на Владиката, той моли се за всички, които с вяра и любов празнуват неговата всепочитана памет.

И ныне, Богородичен: Владичице, приеми молитвите на Твоите раби и избави ни от всяка нужда и печал.

Велико славословие

На литургията, блаженства – 3-та и 6-та песен от канона

След Апостола:

Алилуя, глас 4: В светиите, които обитават Неговата земя - в тях Господ яви дивно всички Свои желания.

С корекции и добавки, взето от тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар