събота, 13 август 2022 г.

1 / 14 август - Изнасяне на Честния и Животворящ Кръст Господен. Памет на седемте братя мъченици Макавеи: Авим, Антонин, Гурий, Елеазар, Евсевон, Алим, Маркел, майка им Соломония и учителя им Елеазар

 На Вечернята, на Господи воззвах, 6 стихири – 3 на св. Кръст, глас 4, под. Званный свыше:

Днес благочестивите множества на верните се радват, * защото небесният Кръст се явява  до краищата на света, * осиявайки небесната твърд с непристъпната Светлина, * озарява въздуха и украсява лицето на земята. * С божествени песни *  Църквата Христова възпява и с трепет се покланя * на божествения и пречуден Кръст, който я опазва свише; * укрепени с неговата сила, * да пристъпим към Владиката, зовейки: * „Дай мир на света и просвети душите ни!“.

Нека творението се радва и играе, * защото Кръстът днес изгря от небето, * просвещавайки земните краища, * и събира тези, които преди бяха разпръснати. * Днес ангелските ликове * пеят заедно с човешките хорове, * защото преградата, що бе посред тях * е унищожена от Кръста, * който явно обедини всички в едно. * Затова, сияейки по-ярко от слънцето, * той осветява цялото творение с благодат, * спасявайки и осиявайки * онези, които го почитат с вяра.

Ето, божественият Кръст * сияе по краищата на земята * по-ярко от сиянието на слънцето, * като скъпоценен скиптър * на Царя Христа. * Той плени ада и изведе човешкия род от него, * и като повали врага, * унищожи напълно гордостта на демоните. * И сега явява възкресението на Спасителя, * спасявайки онези, които викат: * „Дай мир на света * и просвети душите ни!“.

И 3 стихири на светиите, глас 1, под. Всехвальнии мученицы:

Тиранията не можеше да разклати върха на закона, * издигнат на седем стълба; * защото благородните юноши и братя, * пазителите на преданията на Мойсей, * мъжествено претърпяха * зверския гняв на гонителя, * предавайки телата си на посичане.

Одухотворени от големите надежди, * които сега получиха, * благочестивите и доблестни отроци, * заедно с богомъдрата си майка, * претърпяха отсичането на телесните си членове, * издигайки истински ума си * високо над видимите неща, * и намериха покой в лоното на своя праотец Авраам.

Като се въоръжиха здраво с душевна доблест * и победиха гнева, * пресветият Елеазар и премъдрите младежи, * заедно с богомъдрата им майка Соломония, * мощно нападнаха врага * опазвайки отеческия си закон * в името на благочестието.

Слава, глас 8, от преп. Йоан Дамаскин:  Светите Макавеи казаха на мъчителя: „О, Антиох, ние имаме само един Бог, от Когото сме създадени и при Когото ще се върнем! Друг свят ни чака, по-възвишен и постоянен от настоящия и видимия. Нашето Отечество ще бъде могъщият и вечният Йерусалим, а триумфът ни ще бъде да живеем с ангелите!“. По техните молитви, Господи, помилвай и спаси душите ни!

И ныне, на същия глас и от същия автор: Ние грешните днес се покланяме на честния Твой Кръст, Христе Боже, който в древност Мойсей сам предизобрази и поваляйки Амалик, обърна го в бягство и на когото певецът Давид, наричайки го Твое подножие, повеляваше да се покланяме; и с недостойни усти възпяваме Тебе, Който благоволи да се приковеш на него и Ти се молим: „Господи, заедно с разбойника удостой ни с Твоето царство!”.

Стиховни от Октоиха.

Слава, глас 8, от преп. Козма Маюмски: Душите на праведните са в ръцете на Господа: * Авраам, Исаак и Йаков, * праотците преди закона, дедите на Макавеите, * които възхваляваме сега, * защото като потомци на Авраам, силни по душа, * ревностни за вярата на своя праотец Авраам, * те се бореха законно дори до смърт за благочестието; * след като бяха възпитани в благочестие * и пострадаха за закона, * те изобличиха безбожието на горделивия Антиох, *  и като счетоха за нищо този преходен живот заради вечния, * те принесоха всичко на Бога: * душите си, смелостта си, разума си, * крехките си тела и наградата за това, че са били възпитани в чистота. * О, от какъв благочестив корен произлязохте, Макавеи! * О, свята майко, родила синове, * равночислени на седмичните дни! * Но молим ви, Макавеи, * заедно с майка ви Соломония * и мъдрия свещеник Елеазар, *  когато предстоите пред Христа Бога, * заради Когото се потрудихте, * за да получите от Него плодовете на вашите трудове, * горещо Го молете за цялото човечество; * защото Той прави всичко, което поиска * и изпълнява желанията на онези, които Му се боят.

И ныне, глас 8: Боже, изпълниха се думите * на Твоя пророк Моисей, който каза: * „Ще видите вашия Живот да виси пред очите ви!“. * Днес Кръстът се издига, * а светът се освобождава от измамата; * днес Възкресението Христово се обновява и радват се краищата на земята, * като Ти принасят химни на кимвали, подобно на Давид, и казват: * „Ти извърши спасение посред земята, Боже: * Кръстът и Възкресението! * Заради тях си ни спасил, Благий и Човеколюбче, * Всесилни Господи, слава на Тебе!“.

Тропари, глас 1:

Заради страданията на Твоите светии, с които те пострадаха за Тебе, Господи, бъди умилостивен и изцели всички наши немощи, Човеколюбче, молим Те.

Слава, и ныне: Спаси, Господи, Твоя народ и благослови наследството Си, като даруваш на православните християни победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ.

Преди края на вечернята, свещеникът изважда Светия Кръст от ризницата и го полага на жертвеника. След отпуста на Вечернята – Трисветое, тропар и кондак на Кръста. Свещеникът взима Светия Кръст на блюдо и го пренася на Светия Престол, като го полага на мястото на св. Евангелие. Запалва се свещ, която гори цялата нощ.

На Утренята, на Богъ Господь,

тропар на Кръста, Слава - на мъчениците, И ныне – на Кръста.

Седални от Октоиха.

Канони – един от Октоиха; на Кръста, глас 6, с акростих в оригинала: Покланям се на Кръста, спасението на верните; и на мъчениците, глас 8. Катавасия: Крест начертав…

Песен 1

Ирмос: Когато Израил преминаваше пеша през морето като по суша, виждайки потъващ фараона - своя гонител, извика: „Нека възпеем Бога с победна песен!”.

Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст.

Прекланям се пред Кръста, спасението на верните, и горещо го целувам, и като го прегръщам, викам: „О, всеблажено Дърво Христово, озари душата и ума ми, моля се!“.

Днес Кръстът се разкри като победоносно знамение против страстите и бесовете, затова, о, верни, с озарени души нека всички сега да го целунем.

Скъпоценният Кръст излъчва сияйни лъчи и осветява всички, които се прекланят пред него с вяра днес, освещавайки душите и телата ни.

Положен видимо пред нас, животворящият Кръст изпраща световидните зари на благодатта; отдавайки хвала на Господа, нека се приближим и да получим просветление, радост, спасение и опрощение.

Богородичен: О, Пресвета Дево, родила по плът Христа, Който по Своя воля пострада заради нас на Кръста: с Твоите молби спаси тези, които почтително Те облажават.

Ирмос: Като мина през морето като по суша и избягна египетското зло израилтянинът викаше: „Да възпеем нашия Избавител и Бог!”.

Припев: Свети мъченици Макавеи, молете Бога за нас.

Проявявайки пред жестоките мъчители обща решимост, хорът на седемте страдалци не отказа да умре, за да утвърди закона на отците.

Пренебрегвайки земната слава с желанието си за божественото Царство, благочестивите Макавеи изтърпяха всякакви мъчения; затова днес се почитат, както подобава.

Пазителите на Моисеевия закон, храбрите Макавеи се показаха като истински братя помежду си, когато потъпкаха безбожието на Антиох.

Богородичен: Ангелските и човешките множества непрестанно Те възхваляват, безмъжна Майко, защото в прегръдките си носеше Създателя на всичко като Младенец.

Песен 3

Ирмос: Никой не е свят като Тебе, Господи Боже мой, Който въздигаш силата на Твоите верни, Благий, и ни утвърждаваш върху камъка на Твоето изповедание.

Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст.

В древността бе даден меч, за да пази благословеното Дърво на живота след непокорството на първородния човек Адам; но Кръстът отвори пътя към Него.

С очи, уста и душа, с лицата и сърцата си, нека всички се поклоним пред пресветия Кръст на Христа, Подателя на живота, чрез който целият свят се освещава.

Ставайки храмове на Бога днес, както са казали пророците, прекланяйки се пред дървото на Пресветия Кръст, всички ние, които сме Негови наследници, го целуваме със страх.

Възпяваме те, Кръсте, и с вяра молим за твоята сила: спаси ни от примките на врага и насочи всички нас, които те възпяваме, към пристанището на спасението.

Богородичен: Като девица Ти роди Сина, Който преди Теб е роден от Бога Отца без майка преди началото на времето, и Се разпна по плът, за да спаси тези, които преди съгрешиха.

Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Създателю на Църквата, Ти, Който Си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, единствен Човеколюбче.

Припев: Свети мъченици Макавеи, молете Бога за нас.

Като следвахте заповедите на отеческия си закон, блажени Христови страдалци, вие с кръвта си придобихте безкрайния живот, о, всехвални.

Нито огънят, нито мечът можеха да изменят доблестта на вашата решимост за вярата, о, блажени, с която унизихте надменността на мъчителите.

Изтърпяхте мъчения за Христа Бога, о, всехвални мъченици, и получихте свише трофеите на победата; молете Му се непрестанно да спаси душите ни.

Богородичен: Като девица си родила, Непознала брак, и евица си останала, безмъжна Майко, Богородице Мария, моли Христа, нашия Бог, да се спасим!

Кондак на светиите, глас 2, под.: Вышних ища:

Седем стълба на Божията Премъдрост, * седмосвещен светилник на божествената Светлина, * всемъдри Макавеи, * които преди мъчениците, * станахте най-велики мъченици, * заедно с тях молете Бога на всички, * да се спасим ние, които ви почитаме!

Икос: Възхвалявай с плам твоя Бог, Сионе, защото Той укрепи веригите на портите ти и благослови чедата ти; защото като непобедима армия и като наистина храбро и премъдро опълчение те се изправиха с божествена мъдрост срещу коварствата на нечестивците и получиха  заедно венците на победата на небесния Сион; и сега стоят пред Божия престол, като се молят непрестанно за всички. Просете спасение за тези, които ви възпяват.

Седален на Макавеите, глас 8, под.: Премудрости:

Възпитани в благочестие, отроци премъдри, като мъченици мъжествено посрамихте заплахите на мъчителите; като поборници на закона, вие бяхте послушни на своите отци и заедно с богомъдрата си майка търпеливо пострадахте. Затова, след като със смъртта истински си откупихте небесния живот, радвате се вечно, смели Макавеи. Молете Христа Бога да даде прошка на греховете на тези, които почитат с любов вашата свята памет.

Слава, и ныне, на Кръста, глас 6: Твоят Кръст, Господи, е свещен, защото чрез него стават  изцеления за боледуващите от грехове; затова падаме пред Теб и викаме: помилвай ни!

Песен 4

Ирмос: „Христос е моята Сила, Бог и Господ!” – така достойно пее светата Църква с разум чист, празнувайки в Господа.

Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст.

Нека цялата земя се напоява с радост и горските дървета да се радват, обожени днес от всепочитания Кръст, който осветява краищата на света.

О, преславен Кръсте, който някога бе средство за най-позорна смърт, но сега се превърна в непобедимо и победоносно оръжие, носещо живот на света: просвети нашите сърца!

О, пречестни Кръсте, ти си божествена победа, ти си осъществяването на нашето спасение, ти си победата на верните и божествена жертва: освещавай тези, които те възпяват!

Небето с цялата земя се радва, страстотерпците, мъчениците и апостолите, душите на праведните сега радостно се радват, а животворящото Дърво, което лежи видимо сред нас, спасява всички и освещава верните с благодат.

Богородичен: Ти наистина се яви и наистина роди Сина на Всевишния, Който простря ръцете Си на Кръста и призова света към Себе Си, о, Дево - Майко Мария.

Ирмос: С богопросветен взор пророкът видя Тебе, Слове, желаещ да Се въплътиш от сенчестата планина – единствената Богородица, и със страх славословеше Твоята сила.

Припев: Свети мъченици Макавеи, молете Бога за нас.

Подобно на древния Мойсей изписахте закона на скрижалите на умовете си, блажени, и не го нарушихте дори до смърт, но се подвизавахте с твърдост.

Принасяйки на Бога законните жертви и ревностно подражавайки на Моисеевото житие, страдалците Христови надделяха над законите на тиранина.

Както камъните издържат на напора на вълните, така и вие, Макавеи, издържахте много мъчения с мъжествена решителност, дори до смърт.

Троичен: Безначална Троице, покланяема Единице, съ-престолна Същност, възпявана Троице, по молитвите на мъчениците избави от нещастия и опасности нас, които Те възпяваме.

Богородичен: Приеми нашето: „Радвай се!“, Свята Богородице! Радвай се, Ти, Която роди Радостта на света! Радвай се, благословена и чиста Богородице, единствена Застъпница за човеците!

Песен 5

Ирмос: Моля Те, Благий, да просветиш с божествената Своя светлина душите на тези, които на ранина Те призовават, Слове Божи, за да Те познаят като истински Бог, призоваващ ги от греховния мрак.

Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст.

С радост да издигнем преблажения Кръст, който се почита в църквите и градовете, и да му се поклоним, за да получим опрощение на дълговете си.

Умъртвява се сега змията зла, князът на тъмнината, който не може да понесе сиянието, излъчвано от живоносния Кръст, скъпоценния скиптър на божествения Цар.

Като пресветла звезда, като благолепен бисер и най-сияйно слънце Кръстът Господен, който целуваме, осветява всички земни краища.

Възкликнете, народи! Заиграйте, племена, и запейте на Бога, Който ни е дал като нерушимо утвърждение Кръста, стоящ сега пред нас! Радвайте се, всички верни, получаващи блага заради него!

Богородичен: Познавайки Те като начало на спасението, Пречиста, всички верни Те облажават, защото Ти роди в плът Онзи, Който съществува от начало и по Своя воля Се прикова на Кръста.

Ирмос: След нощта на незнанието просветил краищата на земята с богопознанието, просвети ме с утрото на Твоето човеколюбие, Господи.

Припев: Свети мъченици Макавеи, молете Бога за нас.

Затова, че никога не нарушихте отеческия си закон, свети мъченици, Самият Христос ви увенча с венците на правдата.

Показахте еднаква решимост с Елеазар, деца блажени, и заедно с него принесохте себе си на Христа като духовно всесъжение.

Господи, Който освобождаваш всички от измамата чрез Твоите светии, спаси ни чрез техните молитви, като Добросърдечен.

Богородичен: Като се показа по-почитана от херувимите, всевъзпявана Дево, моли Твоя Син да спаси душите на онези, които Те възпяват.

Песен 6

Ирмос: Като гледам морето на живота да се вълнува от бурите на изкушенията, аз прибягвам към Твоето тихо пристанище и Ти викам: „Изведи от тлението моя живот, Многомилостиви!”.

Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст.

Да видим Кръста днес като божествен съсъд и сияен светилник в църкви, храмове и градове, и да възпеем Този, Който го освети.

Умъртвява се смъртта, тлението престава и бягат бесовските пълчища, виждайки победоносния и страшен Кръст Христов, изложен днес, не смеейки да го докоснат.

Възпяваме Те, Боже, Царю и Господи, за това, че си ни дал Кръста като непревземаема крепост; като го целуваме сега с радост избягваме злините.

Богородичен: Отрови се нашата прамайка в Едем, като яде от змийската отрова; но Девата, като роди Началника на живота, източи за света нетление и възкресение.

Ирмос: Ти, Който Се обличаш в светлината като в дреха, дай ми светла одежда, Многомилостиви Христе, Боже наш!

Припев: Свети мъченици Макавеи, молете Бога за нас.

Като се облякохте в ризата на мъченичеството, светии, вие я избродирахте с труда на вашите страдания.

В желанието си да бъдете с Христа, всеславни мъченици, преминахте през страданията с решителност непоколебима.

Съхранявайки закона, предаден от Мойсей, о, светии, вие законно пострадахте, като засрамихте Антиох мъчителя.

Богородичен: Молим Теб, Която единствена роди Словото в плът по Неговото слово, да избавиш душите ни от примките на врага.

Кондак на Кръста, глас 4:

Издигнал Се доброволно на кръста, Христе Боже, дарявай щедростите Си на едноименното Твое ново общество. Зарадвай ни с Твоята сила и ни давай победа над противниците, като Твоята помощ ни бъде оръжие на мир и знаме на непобедимост.

Икос: Какво прочетохте и научихте, че пише на галатяните този, който бе издигнат даже до трето небе в рая и чу неизказани и божествени думи, които човешките езици не могат да изрекат, о любители на Писанията? „На мен, казва, не ми се даде да се похваля с нищо, освен с Кръста Христов, на който като пострада Той уби страстите.” Затова и ние твърдо държим Кръста Господен като похвала за всички, защото той е нашето спасително Дърво, оръжие на мир и знаме на непобедимост.

Песен 7

Ирмос: Ангелът направи росоносна пещта за благочестивите отроци, но Божието повеление, изгарящо халдеите, накара мъчителя да вика: „Благословен Си, Боже, на нашите отци!”.

Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст.

Нека да се поклоним на спасителното дърво, пресветия Кръст, на когото служат всички ангелски войнства, виждайки го да излива освещение и живот за нас.

Пресветият Кръст на Христа Животодателя се яви победоносно, прогонвайки свише бесовските множества и варварската дързост, и дарявайки с победи на нашите войски.

Пред тебе падам като жив и викам: „Пресвети Кръсте мой, просвети ми душата, ума, слуха, устата и езика, диханието и очите, за да вървя по пътя към Царството Христово!“. 

Възпяваме, прославяме, величаем и се прекланяме пред Твоето могъщество, Христе, защото Ти си дал божествения Кръст на нас, Твоите раби, като неизчерпаема сладост и като пазител на душите и телата.

Богородичен: Пещта не погълна тримата младежи, предвещавайки Твоето Рождество, защото божественият Огън, вселявайки Се в Теб, не Те изгори, а научи всички да пеят: Благословен е Бог на нашите отци!

Ирмос: Ти, Който в началото Си основал земята и Си утвърдил със слово небесата – благословен Си во веки, Господи, Боже на нашите отци!

Припев: Свети мъченици Макавеи, молете Бога за нас.

Претърпявайки мъченически страдания, вие не се уплашихте от заплахите на мъчителя, зовейки към Христа: Благословен е Бог на нашите отци! (2)

Понасяйки болката с търпение, вие победихте жестоките коварства на врага, зовейки към Христа: Благословен е Бог на нашите отци!

Богородичен: Боже на нашите отци, Който Се всели в Девата и заради Нея обнови Адам, благословен Си!

Песен 8

Ирмос: Ужасява се небето в трепет и се разтърсват земните основи, защото към мъртвите Се причислява Този, Който живее във висините и Се затваря в тесен гроб; благославяйте, Го отроци, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове.

Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст.

Йаков някога предизобрази Твоя Кръст като кръстоса ръце над внуците си, благославяйки ги и проповядвайки благодат сред народите. Благославяйте, отроци; свещеници, възпявайте; люде, Бога превъзнасяйте във всички векове!

Неизразимо е Твоето снизхождение и неописуеми са Твоите блага, Христе! Ти Се въплъти и като Се разпъна на Кръста прие смъртта, освобождавайки човеците от клетвата и изливайки нетление на трижди блаженото Дърво - препрославения Кръст, во веки.

Нека днес възхвалим всесветия Кръст Господен, божествената победа, началника на живота, унищожителя на лъжата, погубителя на бесовете, прогонителя на варварите, даряващ с победи верните царе.

Богородичен: Гледайки Христа, прикован с гвоздеи, нетленните му ребра прободени с копие, удрян по главата с тръст и поен с жлъчка, Девата викаше: „Къде отиде Твоята красота,  прекрасно Слово, най-славно от всички синове човешки?“.

Ирмос: Царя безначален, пред Когото треперят небесните сили, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!

Припев: Свети мъченици Макавеи, молете Бога за нас.

Като истински любители и отлични пазители на закона, прехвални мъченици, вие възпявате Христа во веки.

Нека почетем както подобава седмината Макавеи, седем клонки от свят корен, като истински Господни мъченици.

Нека почетем достойно ревнителите на закона, единодушните страдалци, седемте Макавеи и тяхната майка.

Троичен: Неразделна Троице и Единице, само Теб прославям като Бог и Те възпявам, една Сила в три Ипостаси.

Богородичен: Бог, Който в последните времена Се въплъти от Девата заради нас, свещеници, възпявайте и Го превъзнасяйте во веки.

Песен 9

Ирмос: За човеците е невъзможно да видят Бога, към Когото и ангелските ликове не дръзват да погледнат, но чрез Теб, Всечиста, въплътеното Слово стана видимо за човеците. Като Го величаем заедно с небесните войнства, ние и Тебе облажаваме.

Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст.

Чрез непослушанието станахме тленни, като се оказахме нарушители на Божията заповед, поради което смърт сполетя човеците; но сега безсмъртието разцъфтя от победоносния Христов Кръст, когото целуваме с любов.

Ето, яви се пресветото Дърво, крепката надежда на верните, избавлението от проклятието; и то ни радва, изобличавайки княза на на тъмнината. О, верни, нека му се поклоним с веселие.

Ти ни се яви, Дърво въжделено, непобедимо оръжие, начало на благословенията, утвърждение и крепост на християните, непоклатима помощ, избавление от проклятието; просвети и освети нас, които се прекланяме пред тебе.

Богородичен: О, Храм и Двер на светостта, Престоле Божий, Облак и най-сияен Светилник, Ковчеже на благодатта,  Всенепорочна, закриляй и пази тези, които почтително се покланят на скъпоценния образ на Твоя Единороден Син.

Ирмос: Величаем Те като Майка Божия и славим Те, Богородице Дево, като родила Спасителя на нашите души.

Припев: Свети мъченици Макавеи, молете Бога за нас.

Всехвални мъченици, вие наистина сте показахте като съкровищница на божествени дарове и богатство, което не може да се отнеме.

О, доблестни застъпници пред Твореца на всичко, изпросете за душите ни тих и спокоен живот; запазете непокварени от злото нас, които с божествена ревност и пламенна любов в душите честваме вашата памет.

Троичен: Да се поклоним на Отца и Духа заедно със Сина, викайки с ангелите: Слава на Бога във висините!

Богородичен: Радвай се, осенена от Пресветият Дух, свята Двер, отворена към Бога, Едничкия Премъдър!

Светилен от Октоиха.

Слава, на мъчениците: Да възпеем чудните Макавеи - Елеазар, отроците и Соломония, защото те повалиха надменността на змията, причинителя на злото, и бяха увенчани като служители на закона.

И ныне, на Кръста: Кръстът е пазител на цялата вселена; Кръстът е красотата на Църквата; Кръстът е могъщество за царете; Кръстът е за верните опора; Кръстът е за ангелите слава и поражение за демоните.

Хвалитни стихири на 6 - 3 на Кръста глас 1, под. Небесныхъ чиновъ:

Всечестният Кръст подготвя * небесни пътеки за всички, * които се прекланят пред него с несъмнена вяра; * и Този, Който бе прикован на него, * присъединява тези, които го възпяват с любов * към хоровете на безплътните войнства.

Прекланяйки се с вяра пред всепочитания Кръст, * възпяваме Владиката, Който бе разпнат на него, * очиствайки уста и души по Негова заповед; * и възхвалявайки го, * озаряваме се от духовното му сияние.

Подслаждайки горчивите води в древност, * Мойсей избави Израиля, * изобразявайки образа на Кръста; * а ние, верни, * тайнствено и божествено го изписваме в нашите сърца, * и така винаги се спасяваме чрез неговата сила.

И 3 на мъчениците, самогласни:

Глас 1: Многострадалната майка, призовавайки децата си към подвиг, казваше: „Последвайте сивите коси на Авраам, за да участвате в Исааковото заколение!“. И като приеха това наставление, те тръгнаха пред онази, която ги учеше, гледайки как всеки от тях, един по един, преминаваше през жестоките мъчения. По техните молитви, Боже, помилуй ни!

Глас 4: Седемте избрани стълба бяха изсечени от една-единствена духовна скала и се оказаха непоклатими стълбове на закона. Затова благоволи, Спасителю, да запазиш душите ни в мир.

Глас 5: Децата на Соломония, пазителите на закона, страдащи на съдилището, викаха към Антиох: „Ние, мъчителю, понасяме всичко заради закона на бащите ни; и нито огън, нито меч, нито диви зверове, нито рани ще ни откъснат от него. Но заедно ще умрем с нашата стара майка, с нашия баща и учител, живеейки и радвайки се заедно в безкрайните векове!“.

Слава, на мъчениците, глас 4: Елате, верни, да видим силата, събрана срещу Макавеите, и доблестта на светите младежи, защото тиранинът цар, който държеше властта над всички народи беше победен от един старец, седем деца и една жена! По техните молитви, Боже, помилуй ни!

И ныне, на Кръста, глас 4: Господи, Който помогна на кроткия Давид да победи другородеца, подкрепи и верните царе в битките и с оръжието на Кръста срази нашите врагове; яви на нас, Добросърдечни, древните Си милости и нека враговете ни да познаят наистина, че Ти Си Бог, и ние побеждаваме, защото се надяваме на Тебе и както винаги просим молитвите на Твоята пречиста Майка, за да ни се дари велика милост.

Велико славословие.

Каждение на св. Престол, на който е поставен св. Кръст. В края на Славословието – три земни поклона пред престола и изнасяне на св. Кръст. Пред царските двери: Премъдрост! Прави! И в средата на храма се полага на аналой св. Кръст, след което трикратно каждение с пеене на тропара: Спаси, Господи, Твоя народ... (3)

Три земни поклона с пеене на:

На Твоя Кръст се покланяме, Владико, и славим Твоето свято Възкресение.

Стихири при целуване на Кръста:

Глас 2: Елате, верни, да се поклоним на животворящото Дърво, на което Царят на славата - Христос доброволно разпростря ръце и въздигна към първоначалното блаженство нас, които врагът чрез насладата ограби и така бяхме прогонени от Бога. Елате, верни, да се поклоним на Дървото, чрез което се удостоихме да съкрушаваме главите на невидимите врагове. Елате всички племена и народи, Кръста Господен с песнопения да почетем. Радвай се, Кръсте, за падналия Адам съвършено изкупление! Нашите царе с Теб се хвалят, защото с Твоята сила те могъществено покоряват измаилтянските народи. Сега ние, християните, Те целуваме със страх и славим приковалия Се на Тебе Бог, казвайки: „Прикован на Кръста, Господи, помилуй ни като благ и Човеколюбец!”.

Глас 5: Виждайки Теб, Твореца и Създателя на всичко, да висиш гол на Кръста, цялото творение се разтрепери от страх и заплака, слънцето помрачи светлината си и земята се разтресе, скалите се разцепиха, а великолепната храмова завеса се раздра на две. Мъртвите станаха от гробовете си, а ангелските войнства с благоговеен страх казваха: „О, чудо! Съдията е осъден и страда доброволно за спасението и обновлението на света!“.

Глас 8: Днес Владиката на творението и Господ на славата се приковава на Кръста и се пробожда в ребрата; жлъчка и оцет вкусва Този, Който е Насладата на Църквата; венец от тръни се възлага на Този, Който покрива небето с облаци; в одежда на поругание обличат и бият по лицето с тленна ръка Този, Който с ръката Си сътвори човека; по гърба бичуват Оня, Който облича небето в облаци; оплюване и рани, оскърбления и удари приема и всичко търпи заради мене, осъдения, моят Изкупител и Бог, за да спаси света от заблудата като Добросърдечен.

Слава и ныне, глас 8: Днес Непристъпният по естество става достъпен за мен и търпи страдания моят Освободител от страстите. Даряващият светлина за слепите е оплюван от беззаконни уста и за пленниците подлага гърба си на рани. Като Го видя на Кръста, чистата Дева и Майка с болка викаше: „Горко ми, Чедо мое, защо стори това? Най-прекрасен от всички човеци, сега си бездиханен и обезобразен, нямащ нито вид, ни красота. Горко ми, моя Светлина, не мога да Те гледам тъй, терзае се утробата ми и жесток меч пронизва моето сърце. Възпявам Твоите страдания, покланям Се на Твоето милосърдие, дълготърпеливи Господи, слава Тебе!”.

На Литургията, блаженства на 8 – 3-та песен от канона на Светия Кръст и 6-та песен от канона на мъчениците

Тропари – на Кръста, на мъчениците; Слава: кондак на мъчениците; И ныне: кондак на Кръста.

Пее се Светий Боже…

След Апостола:

Алилуя на Кръста, глас 4: Спомни си Твоя сонм, що Си придоби отначало. Стих: Ала Бог е нашият Цар преди вековете, Той извърши нашето спасение посред земята.

И на мъчениците: Викнаха праведните и Господ ги чу и от всички скърби ги избави.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар