събота, 4 ноември 2023 г.

23 октомври / 5. 11 - Свети апостол Йаков, брат Божи


На вечернята, 6 стихири на Господи, воззвахъ, глас 4: Подобен: Дал еси знамение:

Елате, богомъдри, свещено да почетем паметта на брата Божий, защото той усърдно взе върху си Христовото иго и стана проповедник на благото Му Евангелие и Царство, и ни уверява в неизразимото Му домостроителство. Заради него дай ни очистване, Всесилни. (2)

Словата на твоето благовестие огласиха краищата на вселената; чрез тях се просвещаваме във всякакви божествени добродетели и чрез вярата сме насочени към познанието за Светата Троица. Затова те молим като йерарх: моли се на Иисус Човеколюбеца да спаси нашите души. (2)

Предвиждайки отдалеч начина ти на живот, Йакове, Христос Човеколюбецът, Премърдрият, Който всичко вижда, те прие като брат и те постави като верен и свят проповедник и началник на пастирите на Йерусалим, и като попечител и свещеник на неизказаните свети тайни; затова моли Го сега да спаси нашите души. (2)

Слава, глас 6, самогласна: Ти украси свещенството с кръвта на мъченичеството, свещеномъчениче апостоле, защото като застана на покрива на светилището дори оттам проповяда Бога-Слово като Творец на всичко. И хвърлен долу от юдеите, ти се удостои с небесните палати, богобрате Йакове; моли Христа Бога да спаси нашите души.

И ныне, Богородичен догматик.

На стиховните стихири, глас 1, под.: Небесных чинов

Нека ние, множеството на благочестивите, които сега радостно празнуваме светия празник, всички да извикаме, като с вяра възхваляваме в псалми и песни днес Божия брат и ученик на Господа, защото той винаги се моли да се спасим.

Стих: По цялата земя излезе тяхното вещание и до край-вселена думите им.

По волята на Господа, премъдри, ти стана Негов брат по плът, ученик и свидетел на божествените тайни. И заедно с Йосиф и Майката Иисусова, ти избяга с Него в Египет; моли се с тях да се спасим.

Стих: Небесата проповядват славата на Бога и за сътвореното от ръцете Му възвестява небосклонът.

Съборът на апостолите те избра за първи епископ в Сион, за да свещенодействаш на Христа Благодетеля, като Негов сродник и брат по плът, спътник и наследник на Неговите стъпки, Йакове.

Слава, глас 8: Ти беше и брат и приемник на Първопастиря Христа, и знаменит сред апостолите; като искаше да умреш за Него, ти не се уплаши от мъченията, славни Йакове. Непрестанно Го моли да спаси нашите души.

И ныне, Богородичен, глас 8: Владичице, приеми молитвите на Твоите раби и ни избави от всяка нужда и печал.

Тропар, глас 2:

Като Господен ученик възприел си, праведни, Евангелието; като мъченик притежаваш неописуемото и, бидейки брат Божи, имаш дръзновение да се молиш като йерарх. Моли Христа Бога да спаси нашите души.

Слава, и ныне, Богородичен възкресен, глас 2: Вся паче смысла…

Първи седален, глас 1, под.: Гроб твой

Апостоле Христов, очевидец и мъченик, Йакове премъдри, блажени брате Божи, с твоите молитви освободи ни от държащите ни в плен прегрешения, защото всички с вяра прославяме твоята свята памет, та да наследим небесата със силата на духа.

Слава, и ныне, Богородичен: Възпяваме Те, Дево, като неопалимата Къпина, която Моисей видя, като Божия Планина, като свят Облак, като неосквернена Скиния, като Богоприятна Трапеза и Палат на върховния Цар, и като Двер всесветла и непроходима.

Втори седален, глас 5, под.: Собезначальное…

Като ученик на Словото и проповедник на Истината ти бе изпратен като стрела да просветлиш седящите в страшната тъмнина, свети апостоле, и като прогони мъглата на безбожието от земята, направи всички благоверни синове на деня, свети Йакове - очевидец на Христа.

Слава, и ныне, Богородичен: Имайки непоколебимо упование в Теб, Пречиста Дево, и бидейки наш Покров сред изкушенията, молим Те, освободи ни от страшните беди, като ходатайстваш заедно с апостолите пред Твоя Син, и така спаси всички, които Те възпяват.

Канон на апостола, от преп. Tеофан. Глас 4

Песен 1

Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей победи в пустинята войнството на Амалик.

Припев: Свети апостоле и мъчениче Йакове, моли Бога за нас!

Ти ясно учиш хората че всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде отгоре, от Отца на светлините, затова моли Го тези, които те възпяват, да им станат причастни.

Просветен чрез светлината на Божествения Дух, доблестни, и изложил с Него законите, ти си управлявал Църквата на народите като Христов апостол, всеблажени пазителю на светите тайни.

Ти, всемъдри, украси апостолския събор като стана първия йерарх, помазан лично от Словото като ученик и брат Божий, свети проповедниче и първосвещенико.

Богородичен: Имаме Те, Богородице Дево чиста, за Извор на изцеления, от който черпим, защото си родила Извора на живота – лек за душите и обновление на телата.

Песен 3

Ирмос: Твоята Църква се весели за Тебе, Христе, като казва: Ти си моята сила, Господи, прибежище и опора.

Радва се за теб днес Юдиното коляно, защото те вижда да блестиш в светлината на Христа.

Църквата на народите се просвещава от Божията светлина, имайки теб за славен проповедник и най-ярка звезда от Бога.

Ти положи Закона на живота в Христовата Църква, защото чрез животворящия Дух стана законодател и благовестител.

Богородичен: Пречиста Богомайко, Ти роди по плът Просиялия от Отца, Когото Йаков проповядва като Бог на всички.

Седален, глас 8, под.: Премудрости

Като роднина на Иисус по плът, ти от Него получи голяма благодат, апостоле, и преподаде просветление и знание на всички, всемъдри Йакове, изкоренявайки идолската измама, но заблудените водачи на тъмнината несправедливо те убиха, когато проповядваше за Спасителя. Затова ти викаме: моли се на Христа Бога, да прости греховете на всички, които празнуват с любов твоята памет. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Облак на разумното Слънце, позлатен Светилник на божествената Светлина, неосквернена, чужда на съблазанта, всенепорочна Владичице, просвети помрачената ми душа от слепотата на страстта с лъчите на безстрашието, моля Те, и измий оскверненото ми сърце с потоците на умилението, със сълзите на покянието и ме очисти от калта на моите дела, за да Те призовавам с любов: Богородице Приснодево, моли Христа Бога да ми даде прошка на греховете, защото аз, Твоят раб, Тебе имам за едничка надежда.

Песен 4

Ирмос: Заради любовта към създаденото по Твой образ, Милостиви, Ти стоя на Твоя Кръст, и разтопиха се народите, защото Ти, Човеколюбче, Си моя сила и похвала.

Ти поведе Своите коне - апостолите, в морето, Спасе, и те просветиха народите, привличайки ги към това да Те признаят, о, Владико.

Ти възсия над всички, разкривайки се като ясно отражение, получило първичните лъчи на нетварната Троица.

Осветеното пророчество те видя като въртящ се камък, който смазва нечистата суета на лъжата чрез силата на духа.

Богородичен: Предвечното Слово, неизказано родено от Отца и слязло в Твоята утроба, Майко Божия, ни явява Йаков като Свой апостол.

Песен 5

Ирмос: О, моя Светлина, Господи, Ти дойде в света като свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тия, които с вяра Те възпяват.

Ти, Господи, Светлина и Сияние, показа Йаков като сияещ със светлина, който извежда смъртните от неверието и тъмнината.

С неудържим глас, Господи, Твоят праведен брат Те проповядваше и, убиван, стана подражател на Твоето страдание.

Кой ли земен ум може да ти принесе похвални химни, Йакове, просветен с благодатни добродетели?

Богородичен: Божественото Слово, промисляйки за нашето спасение, о, Дево, намери Те като истинска Обител и Се посели в Тебе.

Песен 6

Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с глас на възхвала“ – Църквата вика към Тебе, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Този, Който по Своята милост Те прие за Свой брат, те яви като йерарх, по-висок по чест от древния Аарон и те облече в по-хубава одежди от тази на старозаветния първосевещенник.

Ти стана най-прекрасна лира, задвижвана от Духа, която носи наслада на нашите помисли и води към Бога тези, които се спасяват от най-жестокото робство на греха.

Жадувайки, ти пи от живата Вода и чрез божествения Дух от богогласната ти утроба рукнаха реки по цялата вселена.

Богородичен: Чрез непослушанието Ева роди греха, но Богородица зачена и роди неостаряващия Живот, Който премахна древния дълг за всички нас.

Кондак, глас 4, под.: Вознесыйся…:

Единородното на Бог Отец Слово, дошло при нас в последните дни, те показа като първи пастир и учител на йерусалимците и верен служител на тайнства,та на Духа, Йакове божествени, затова всички те почитаме, апостоле.

Икос: С хвалебни химни ние благочестиво те възпяваме, сине Йосифов и първойерарх на Йерусалим, и викаме към тебе, Йакове Боговидче и брате Господен: „Дай ни съвършения дар от Отца на светлините и прогонвай скърбите, пораждани от многобройните ни прегрешения; защото враговете вдигнаха пета срещу нас и измаилтяните отвсякъде ни обкръжиха. Бързо прекърши стрелите им, свещеноявлени, за да те почитаме, апостоле.“

Синаксар: В този ден празнуваме паметта на св. ап. Йаков, брат Господен по плът, и пръв епископ на Йерусалим в продължение на 33 години. Той е написал първата света литургия. Завършил мъченически живота си, блъснат от храмовата стряха, засипан с камъни, и ударен с едно кросно, като разбили главата му. Починал в 63-та година на 66 години. По неговите молитви, Христе Боже наш, помилвай и ни спаси. Амин!

Песен 7

Ирмос: В персийската пещ Авраамовите отроци, разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото от пламъка, обгаряни викаха: благословен Си в храма на Твоята слава, Господи!

Просвещаван от божественото пришествие на Духа, ти стоеше на покрива на храма като в пещ, о, богословесни Йакове, и тайнствено зовеше: „Благословен Си в храма от Твоята слава, Господи!“.

Могъщо вдъхновение свише накара апостола да възвестява с огнен език великите Божии дела: „Благословен Си в храма на Твоята слава, Господи!“.

Изписвайки дъсчицата на деятелното съзерцание, като от духовни скрижали си поучавал човеците, зовейки: „Благословен Си, Господи, Боже мой!“.

Богородичен: Този, Който претвори света в Твоята утроба, Богоневесто, явява Йаков като Божи служител, който вика: „Благословен си Ти между жените, Всенепорочна Владичице!“.

Песен 8

Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова, а препасани с добродетели, отроците – подвижници на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: „Всички творения Господни благославяйте Господа!“.

Простирайки силните Си ръце, Спасителю, Ти благослови Своите апостоли, докато Се въздигаше към Твоя безначален Отец, Владико, карайки ги с радост да зоват: „Всички творения Господни благославяйте Господа!“.

Както истинно обеща на Твоите апостоли, Ти изпрати им Духа, Владико, и Йаков, озарен от Неговия блясък, явно просвещава целият свят с мълниите на Твоята божественост и зове към Тебе: „Всички творения Господни благославяйте Господа!“.

О, мъдри Йакове, ти имаше за свой Учител Ипостасната Премъдрост, Която те научи на неизказани и неизразими тайни и подтикна народите благоговейно да зоват: „Всички творения Господни благославяйте Господа!“.

Богородичен: Пророкът Те видя като явена духовна Планина, Дево Чиста, защото от Тебе Се отсече скъпоценният Камък, Който наистина спасява вселената, викаща благочестиво: „Всички творения Господни благославяйте Господа!“.

Песен 9

Ирмос: Крайъгълен камък отсече Се от Тебе - девствената Планина, не с човешка ръка, Дево; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, Те величаем.

Елате всички със свещени песни да възвеличим Йаков първосвещеника, светилото на Църквата, йерарх и проповедник на Христа, който справедливо бе наречен „праведният“.

Прославяме те, Йакове, благочестив съ-общник на безконечното Царство, наречен брат Божий и посветен в свещените тайни, получил прозвище, съответно на живота ти.

Застанал увенчан пред престола на Троицата, блажени Йакове, като благоугоден йерарх на твоя Владика, моли Го тези, които с вяра почитат твоята памет да се насладят на нетленни почести.

Богородичен: О, явен от Бога, чрез твоите учения ти ясно ни учиш да почитаме като Бог въплътеното Слово, родило Се от непозналата брак Дева; и вярвайки в Него, ние сега те величаем, както подобава.

Светилен, под.: Духом во святилищи…:

Ние, верните, отдаваме ти достойната похвала като брат Господен, блажени Якове Боговдъхновени, и славим светлата и почитана от всички светоносна твоя памет. Усърдно се моли за тия, които те почитат. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Ние, верните, привеждаме пред Тебе, както подобава, Твоята Пречиста Майка като молитвеница и гореща застъпница, а Ти удостой рабите Си с дял в Твоята слава, с наследството на праведните и с райската наслада, и да придобием небесното Царство.

Хвалитни стихири на 4, глас 8, под.: Господи, аще и на судищи…:

Господи, когато Яков стоеше на стрехата на храма, той смело извика и Те проповядва като Бог Слово и Създател на всичко, дошъл в света; по неговите молитви дай сега просветление на нашите души.

Господи, макар главата на апостола да бе разбита с дърво, в рая му се даде Дървото на живота; като се отказа от временните неща, той се весели във вечността; по неговите молитви дай Твоя мир на църквите.

Господи, Ти бе смело изповядан на земята от приснопаметния Божи брат като Всевишен Божи Син; той посрами и укроти еретическите врагове, затова и пострада, но радостно стои пред Тебе.

Господи, макар че юдеите хвърлиха праведника от високо, той с веселие се сподоби с небесния палат и се весели достойно с храната на сладостта; затова дай мир на нашите души.

Слава, глас 1. Византиево: Просветлен от огнения лъч на Божествения Дух, ти стана божествен ревнител на благочестието, брате Божи Йакове. Той те облече с почтената дреха на законното свещенство, както в древност Аарон, и те прие за брат по милостта Си. Моли Го, похвало на апостолите, да се спасят нашите души.

И ныне, Богородичен: По молитвите на всички светии и Богородица, Господи, дай ни Твоя мир и ни помилвай, като единствен Милостив.

На Литургията: блаженства от канона апостола, песен 3 и 6.

На апостолското четиво:

Прокимен, глас 8: По цялата земя излезе тяхното вещание и до край-вселена думите им. Стих: Небесата проповядват славата на Бога и за сътвореното от ръцете Му възвестява небосклонът.

Алилуия, глас 1: Ще изповядат небесата Твоите чудеса, Господи, и Твоята истина в събранието на светиите. Стих: Велик и страшен е Бог, прославян всред събора на светиите.

Причастен:

По цялата земя излезе тяхното вещание и до край-вселена думите им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар