понеделник, 26 юни 2023 г.

Катизма 13.

 Псалом песенен за в съботния ден, 91.

Благо е да възхваляваме Господа и да възпяваме Твоето име, Всевишни! В ранни зори да разгласяме Твоята милост и всяка нощ - Твоята истина на десетострунен псалтир с песен на гусла, защото Ти ме развесели, Господи, с творението Твое и на делата на Твоите ръце ще се радвам! О, колко са величествени делата Ти, Господи! Твоите мисли са твърде дълбоки. Безумен човек не ще ги познае и неразумен не ще ги разбере. Кога грешниците никнат като трева и процъфтяват всички, които вършат беззаконие, то е за да бъдат изтребени во веки веков. А Ти си Всевишен во веки, Господи; защото ето, враговете Ти, Господи, ето - враговете Ти ще погинат и ще се разпръснат всички, които вършат беззаконие. И ще се възнесе като на еднорог моят рог и старостта ми ще е укрепена с маслен елей. И окото ми ще гледа на враговете ми и въставащите против мен зли люде ще чуе ухото ми. Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне. Насадените в дома Господен ще разцъфтят в дворите на нашия Бог, и още ще принасят плод в мастита старост, ще бъдат блажени да възвестят, че Господ Бог наш е праведен и няма в Него неправда.

За в деня преди събота, кога земята се населваше, хвалебна песен Давидова, 92.

Господ царува, в благолепие Той се облече, облече се Господ в сила и се препаса, понеже утвърди вселената и тя няма да се помръдне. Готов е престолът Ти извечно - отвека си Ти! Издигнаха реките, Господи, издигнаха реките гласовете си, ще възземат реките отъпканите свои пътища при гласа на много води, дивни са морските въздигания - дивен е във висините Бог! Твоите свидетелства се показаха твърде верни, на Твоя дом подобава святост, Господи, в дни безчет.

Псалом Давидов, за четвъртия ден в седмицата, 93.

 Господ е Бог, Който въздава, Бог на въздаянието не постъпи уклончиво. Стани, о Съднико на земята, въздай на горделивците въздаяние! Докога, о Господи, грешниците, докога ще се хвалят грешниците? Докога ще разправят и говорят неправда, докога ще говорят всички, които ходят в беззаконие? Твоя народ, Господи, те унизиха и с Твоето наследие зле постъпиха - вдовица и сирак умориха и чуждоземец убиха. И рекоха: „Няма да види Господ, нито ще узнае Бог Иаковов!“ Вразумете се, о безумци сред людете! И вие, глупци, станете най-сетне мъдри! Мигар Тоя, Който е дал ухото, не чува? Или Създателят на окото не вижда? Мигар Тоя, Който вразумява народите, няма да изобличи? - Тоя, Който на разум учи човека? Господ знае мислите човешки, знае че те са суетни. Блажен е човекът, когото Ти, Господи, вразумиш и научиш от Твоя закон, та да му дадеш кротък живот без бедствени дни, докле се изрови за грешния яма; понеже Господ не ще отхвърли Своя народ и не ще изостави Своето наследие, докле Правдата се върне да съди, заедно с всички прави по сърце, що са я вършили. Кой ще се дигне за мен против лукавците? Или кой ще застане пред мен срещу вършещите беззаконие? Ако Господ не ми беше помогнал, душата ми скоро щеше да слезе в ада. Кога думах: „Поклати се ногата ми!“, Твоята милост, Господи, ми даваше помощ. Подир многото мои страдания в сърцето ми, Твоите утешения развеселиха душата ми. Да няма при Тебе престол беззаконието, което възлага тежест върху повеленията Ти. Те ще се нахвърлят върху душата на праведника и кръв невинна ще осъдят. Ала Господ ми бе прибежище и моят Бог крепеше с помощ упованието мое. И ще им въздаде Господ за тяхното беззаконие и заради лукавството им Господ Бог ще ги погуби.

Слава… И ныне… Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже! (3) Господи, помилуй (3). Слава… И ныне…

Хвалебна песен Давидова, без надпис у евреите, 94.

Дойдете да ликуваме в Господа и да възкликнем към Бога нашия Спасител, да застанем пред лицето Му с благодарение и с псалми да Го възпеем: защото Бог велик е Господ и Цар велик над цялата земя; защото в ръцете Му са всички земни краища и планинските върхове са Негови; защото Негово е морето и Той го сътвори, и сушата ръцете Му създадоха. Дойдете да се поклоним и да паднем пред Него и да заплачем пред Господа, Който ни е създал, защото Той е нашият Бог, а ние сме люде на Неговото пасбище и овце на ръката Му. Днес ако чуете гласа Му, не вкоравявайте сърцата си, както кога Го прогневяваха, в дните на изпитанието в пустинята, „където вашите отци Ме изкушаваха, изпитаха Ме и видяха Моите дела. Четирийсет години бях огорчаван от тоя род и рекох: те всякога се заблуждават в сърцата си, те не познаха пътищата Мои, тъй че се заклех в гнева Си: не ще да влязат в Моя покой.“

Хвалебна песен Давидова, кога подир плена се съграждаше дом, без надпис у евреите, 95.

Възпейте Господа с песен нова, възпявай Господа, цяла земьо! Възпявайте Господа, благославяйте името Му, благовестете ден след ден спасението Негово. Възвестете всред народите Неговата слава, всред всички люде - Неговите чудеса, защото велик е Господ и величествено възхваляван, по-страшен е Той от всички богове, защото всички богове у езичниците са демони, а небесата Господ ги е сътворил. Възхвала и красота стоят пред Него, святост и великолепие обитават в светилището Му. Принесете на Господа, о, отечества на народите, принесете на Господа слава и чест! Принесете на Господа слава на името Му, вземете жертви и влизайте в дворите Му. Поклонете се на Господа в светия Му двор - нека трепери пред лицето Му цялата земя! Кажете на народите, че Господ се възцари, понеже утвърди вселената, която не ще се помръдне, Той ще съди людете праведно. Да се развеселят небесата и да се радва земята, да се разлюлее морето и всичко, що го изпълня. Ще се зарадват равнините и всичко по тях, тогава ще се зарадват и всички горски дървеса от лицето Господне - затуй че Той иде, затуй че Той иде да съди земята, да съди вселената с правда и людете - със Своята истина.

Псалом Давидов, кога земята му се устройваше, без надпис у евреите, 96.

Господ се възцари, нека земята се радва, нека се веселят многобройните острови! Облак и мрак е около Него, праведност и правосъдие са основа на престола Му. Огън ще върви пред Него и ще гори около Него враговете Му. Озариха мълниите Му вселената - видя земята и се разклати. Планините като восък се разтопиха от лицето Господне, от лицето на Господа на цяла земя. Възвестиха небесата Неговата правда и видяха всички люде славата Му. Да се посрамят всички, които се кланят на кумири, всички, които се хвалят с идолите си - поклонете Му се, всички Негови ангели. Чу и се развесели Сион и се възрадваха дъщерите юдейски, заради Твоите съдби, Господи, затуй, че Ти си Господ всевишен над цяла земя и си високо превъзнесен над всички богове. Вие, които любите Бога, мразете злото - пази Господ душите на Своите светии и от ръката на грешниците ще ги избави. Светлина възсия за праведника и веселие за правите по сърце. Веселете се, праведници, в Господа и хвалете с благодарност паметта на Неговата светиня!

    Слава… И ныне… Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже! (3) Господи, помилуй (3). Слава… И ныне…

Псалом Давидов, 97.

Възпейте Господа с песен нова, понеже дивни дела извърши Господ: спаси Го Неговата десница и светата Му мишца! Яви Господ Своето спасение, откри пред народите Своята правда. Спомни си Своята милост към Иакова и Своята истина пред дома Израилев; видяха всички земни краища спасението на нашия Бог. Възклицавай пред Бога, цяла земьо - запейте, радвайте се и пейте! Пейте на Господа с гусли, с гусли и с глас псаломски, с тръби ковани и с гласа на тръби рогови затръбете пред Царя Господ! Да се разлюлее морето и онова, що го изпълня, вселената и всички живеещи в нея. Реките ще запляскат вкупом с ръце, планините ще се възрадват от лицето Господне - затуй, че Той иде, затуй, че Той иде да съди земята, да съди вселената с правда и людете - със Своята истина.

Псалом Давидов, 98.

Господ се възцари, нека се гневят народите; Той седи върху херувимите, нека се тресе земята. Господ в Сион е велик и Той е високо над всички народи. Да славословят Твоето име велико - понеже е страшно и свято. И честта на Царя люби праведен съд; Ти утвърди справедливостта, съд и правда Ти извърши у Иакова. Превъзнасяйте Господа нашия Бог и се покланяйте на подножието на нозете Му, понеже е свято. Моисей и Аарон са сред свещениците Му и Самуил - сред призоваващите името Му: призоваваха Господа и Той ги слушаше, в облачен стълб им говореше, понеже пазеха свидетелствата Му и повеленията Му, що беше им дал. Господи Боже наш, Ти ги послуша; Боже, Ти бе милостив към тях и въздаваше за всички техни дела. Превъзнасяйте Господа нашия Бог и се покланяйте в светата Му планина, понеже свят е Господ Бог наш.

Псалом Давидов, за благодарение, 99.

Възкликни към Бога, цяла земьо! Служете на Господа с веселие, влизайте пред Него с радост! Познайте, че Господ е нашият Бог, Той ни създаде, а не ние: ние само сме Негов народ и овце на Неговото пасбище. Влизайте през вратата Му с благодарение, в дворите Му - с песнопения: благодарете Му, хвалете Неговото име, защото благ е Господ, вечна е милостта Му и даже до род и род пребъдва Неговата истина.

Псалом Давидов, 100.

Ще възпявам пред Тебе милост и правосъдие, Господи. Пея и разбирам в път непорочен - кога ще дойдеш при мен? Ходих посред моя дом с кротост на сърце. Не слагах пред очите си нищо беззаконно, вършещите престъпления намразих. Развратено сърце към мен не се прилепи, лукавия, който се отдалечава от мене, не познах, клеветящия тайно ближния си го изгонвах; с човек с горделиви очи и с ненаситно сърце - с такъв не ядох. Очите ми са върху верните по земята, та да ги разположа до себе си; ходещият в път непорочен - той ми служеше. Не живееше посред дома ми постъпващият гордо; говорещият невярно не бе оправдан в очите ми. Още от утрото аз изтребвах всички грешници по земята, за да погубя от Господния град всички, които вършат беззаконие.

Слава… И ныне… Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже! (3) Упование наше, Господи, слава Тебе.

Св. Боже... Пресвета Троице... Отче наш... Тропари, гл. 8

 Господи, погледни с добросърдечно око на моята унизеност, защото животът ми полека-лека отива към своя край и чрез свои добри дела няма да мога да се спася. Заради това се моля: погледни с добросърдечно око на моята унизеност, Господи, и ме спаси!

Слава... Помни душо, че ще бъдеш изправена пред Съдията и мисли за часа на страшния ден! Защото съдът е безмилостен за ония, които не са сторили милост. Извикай, прочее, към Христа Бога: съгреших, Сърцеведче Господи, преди да ме осъдиш, помилуй ме!

И сега... Като имам на ум деня и часа на Твоя страшен, ужасен и неподкупен съд, треперя, о Христе, като злодей, защото делата, които сам аз усърдно извърших, са срамни и отвратителни. Затова със страх падам пред Тебе, и с болки викам: Многомилостивий, по молитвите на Родилата Те, спаси ме!

Господи, помилуй. (40)

Господи Свети, Ти живееш във висините и с всевидещото Си око поглеждаш на всяка твар. Пред Тебе навеждаме душа и тяло и на Тебе ­най-Светия се молим: простри Твоята невидима ръка от светото Си жилище и благослови всички нас. И ако нещо сме Ти съгрешили волно или неволно, като благ и човеколюбец, прости и ни дай Твоите мирни и добри даяния. Защото на Тебе е присъщо да ни милваш и спасяваш, Боже наш, и затова Ти отдаваме слава ­на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар