понеделник, 26 юни 2023 г.

Катизма 20.

 Псалом Давидов, към Голиат, 143.

Благословен е Господ, моят Бог, Който учи ръцете ми на борба и пръстите ми на битка - Той е за мене милост и мое прибежище, мой Застъпник и мой Избавител, мой Закрилник и на Него се надявах, Той покорява под мен моя народ. Господи, какво е човекът, че си му открил Себе Си? Или човешкият син, че го зачиташ? Човекът прилича на суетата, дните му отминават като сянка. Господи, наклони небесата и слез, докосни планините и те ще задимят, блесни с мълния и ще ги разпилееш, хвърли стрелите Си и ще ги смутиш. Спусни ръката Си от висините, спаси ме и ме избави от многото води, от ръцете на чуждите синове, чиито уста говореха суета и чиято десница е десница на неправдата. Боже, нова песен ще Ти пея, с десетострунен псалтир на Тебе ще пея, Който даваш спасение на царете, Който избавяш Своя раб Давида от зъл меч. Избави ме, спаси ме от ръцете на чуждите синове, чиито уста говореха суета и чиято десница е десница на неправдата, чиито синове са като новонасадени растения, здраво вкоренени в младостта си, дъщерите им са нагиздени и твърде украсени по подобие на храм. Житниците им са пълни, та пресипват от една в друга; овцете им раждат много и се множат край портите им; воловете им са охранени. Не се рушат оградите им, нито ги проломяват, няма плач из улиците им - Блазе им! казват за людете, които имат всичко туй; ала блажени са ония люде, на които Господ е Бог.

Хвалебна песен от Давида, 144.

Ще те превъзнасям, Боже мой, Царю мой, и ще благославям името Ти во веки и във вечни векове, всеки ден ще Те благославям и ще възхвалявам името Ти во веки и във вечни векове. Велик е Господ и достоен за възхвала и безкрайно е Неговото величие. Род и род ще възхваляват делата Ти и ще разгласят за Твоето могъщество, за великолепието на славата на Твоята святост ще заговорят и за Твоите чудеса ще разправят, и за чудните и страшни Твои дела ще кажат и Твоето величие ще разкажат, спомена за многото Твои добрини ще прогласят и в Твоята правда ще се зарадват. Щедър и милостив е Господ, дълготърпелив и многомилостив, благ е Господ към всички и щедрите Му милости са върху всички Негови дела. Нека Те възхваляват, Господи, всички Твои дела и нека Твоите светии да Те благославят, за славата на Твоето царство те ще говорят и силата Ти ще разгласят, за да разкажат на човешките синове за Твоята сила и за славното великолепие на Твоето царство. Твоето царство е царство за всички векове и Твоето владичество е във всеки род и поколение - верен е Господ във всички Свои слова и свят е във всички Свои дела. Господ подкрепва всички падащи и въздига всички съборени. Очите на всички към Тебе гледат с надежда и Ти им даваш храна в благоприятно време, отваряш Ти ръката Си и всичко живо изпълваш с Твоето благоволение. Праведен е Господ във всички Свои пътища и свят е във всички Свои дела. Близо е Господ до всички, които Го призовават - до всички, които Го призовават в истина. Той ще изпълни желанието на ония, които Му се боят, ще чуе молитвата им и ще ги спаси. Господ пази всички, които Го обичат, и ще погуби всички грешници. Похвала за Господа ще изрекат устата ми - и нека всяка плът да благославя Неговото свято име навеки и във вечни векове.

Слава… И ныне… Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже! (3) Господи, помилуй (3). Слава… И ныне…

Алилуя, на Агей и Захария, 145.

Хвали, душо моя, Господа; ще възхвалям Господа в моя живот, ще пея на моя Бог, докле съществувам. Не се надявайте на князе, на човешки синове - няма в тях спасение. Ще излезе духът му и той ще се върне в своята земя, в този ден ще погинат всичките му замисли. Блажен е онзи, на когото помощник е Бог Иаковов и чието упование е на Господа своя Бог, Който е сътворил небето и земята, морето и всичко, що е в тях, Който пази истината навеки, Който въздава правосъдие на оскърбяваните, Който дава храна на гладуващите. Господ развързва окованите, Господ учи слепците на мъдрост, Господ въздига съборените, Господ обича праведниците, Господ пази странниците, Той приема сирак и вдовица и ще погуби пътя на грешниците. Ще се възцари Господ навеки - твоят Бог, Сионе, е от рода в род.

Алилуя, 146.

Хвалете Господа, понеже добро е псалмопението, нека хвалението се услади на нашия Бог. Господ съзижда Иерусалим, Той ще събере ведно разпилените чеда Израилеви; Той изцелява съкрушените по сърце и превързва техните рани; Той знае броя на всички звезди и на всяка от тях дава име. Велик е нашият Господ и велико е могъществото Му, и Неговият разум е безкраен. Господ приема кротките, а грешниците Той смирява доземи. Почнете песента си към Бога с благодарение, пейте на нашия Бог с гусли: Той облича небето с облаци, приготвя за земята дъжд, Той кара трева да расте по планините и зелени растения за полза на човека. Той дава храна на животните и на малките врани, които Го призовават. Не се радва Той на силата на коня, не благоволи към здравите нозе на мъжете, но Господ благоволи към ония, които Му се боят и към уповаващите се на Неговата милост.

Алилуя, на Агей и Захария, 147.

Похвали, Иерусалиме, Господа, възхвалявай твоя Бог, Сионе, защото Той укрепи рамената на портите ти, Той благослови синовете ти в тебе, Той дава мир всред пределите ти и те насища с най-едра пшеница; Той праща словото Си на земята, словото Му лети много бързо; Той дава Своя сняг като вълна, мъглата посипва като пепел; Той мята лед като късчета хляб - кой може устоя пред мраза, пращан от Него? Ще прати Той словото Си и ще ги разтопи; ще повее Неговият вятър и ще потекат водите. Той възвестява словото Си на Иаков, Своите наредби и съдби - на Израил. Не постъпи тъй с всеки народ, нито им яви Своите съдби.

Слава… И ныне… Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже! (3) Господи, помилуй (3). Слава… И ныне…

Алилуя, на Агей и Захария, 148.

Хвалете Господа от небесата, хвалете Го във висините! Хвалете Го, всички Негови ангели, хвалете Го, всички Негови войнства! Хвалете Го, слънце и ти, месечино, хвалете Го, всички звезди и ти, светлино! Хвалете Го, небеса над небесата и вода, що е по-високо от небесата! Нека възхваляват името Господне, защото Той рече - и тъй стана; Той заповяда - и те бяха създадени. Той ги постави за вечни векове, повеля даде и тя не ще премине. Хвалете Господа от земята, морски същества и всички бездни, огън, градушка, сняг, лед, и ти, бурен ветре, които изпълнявате словото Му, планини и всички хълмове, плодородни дървета и всички кедри, зверове и всички животни, влечуги и птици крилати, земни царе и всички люде, князе и всички земни съдии, момци и девойки, старци и деца, да възхвалят Господното име, понеже единствено Неговото име се превъзнесе, Него славословят на земята и на небето, и Той ще въздигне рога на Своя народ. Песен подобава на всички Негови светии, на всички синове на Израил, на всички люде, които се приближават към Него.

Алилуя, 149.

Възпейте на Господа нова песен, възхвала за Него в събранието на светиите. Да се развесели Израил за своя Създател и синовете на Сион да се зарадват за своя Цар, да възхвалят името Му с хор, с тимпан и псалтир да Му пеят, понеже Господ благоволи към Своя народ и ще въздигне кротките със спасение. Ще се възхвалят светиите в слава и ще се възрадват върху леглата си, със славословия към Бога са пълни устата им и двуостри мечове има в ръцете им, за да извършат отмъщение над езичниците и наказание на народите, за да оковат царете им с вериги и прославените сред тях с железни ръчни окови, за да извършат сред тях писания съд: такава ще е славата на всички Негови светии.

Алилуя, 150.

Хвалете Бога в светиите Му, хвалете Го в твърдинята на силата Му, хвалете Го в Неговите могъщи дела, хвалете Го за огромното Му величие. Хвалете Го с глас на тръба, хвалете Го с псалтир и гусли; хвалете Го с тимпан и хор, хвалете Го със струни и с органи, хвалете Го със сладкогласни кимвали, хвалете Го с кимвали възклицаващи, нека всичко, що диша, да хвали Господа.

Този псалом е писан отделно от Давида, той не е включен в числото на 150-те псалми.

За единоборството с Голиат.

Най-малък бях сред братята ми и най-млад в дома на баща ми, пасях бащините ми овце. Ръцете ми направиха орган и пръстите ми настроиха псалтир. И кой ще възвести на моя Господ? Сам Господ - Сам Той ще чуе. Сам Той изпрати Своя ангел и ме взе от бащините ми овци и ме помаза с елея на Своето помазание. Братята ми бяха прекрасни и снажни, ала не в тях благоволи Господ. Излязох напред срещу другородеца и той ме прокле със своите идоли. Аз пък изтръгнах меча му, обезглавих го и снех позора от синовете Израилеви.

Слава… И ныне… Алилуя, алилуя, алилуя, слава на Тебе, Боже! (3) Упование наше, Господи, слава Тебе.

Св. Боже... Пресвета Троице... Отче наш... Тропари, гл. 8

Христе мой, Ти си съкровищница на всички добрини! Изпълни с радост и веселие душата ми и ме спаси като едничък Многомилостив!

Слава... Христе Спасителю мой, макар да съгреших пред Тебе, друг Бог освен Теб нямам. Дерзая към Твоето добросърдечие и Те моля: Добросърдечни Отче, Сине Единородни и Свети Душе, когато се обърна към Тебе, приеми ме като блудния син и ме спаси!

И сега... Друго прибежище и топла защита не познавам освен Тебе, Владичице, понеже Ти имаш дръзновение към Родения от Тебе. Помогни ми и спаси мене ­Твоя раб!

Господи, помилуй. (40)

Господи Иисусе Христе, Боже мой, помилуй ме, грешния, и прости на Твоя недостоен раб всичко, което Ти съгреших през времето на целия мой живот и дори до днес. И ако нещо Ти съгреших като човек волно и неволно, с дело и слово, с ум и мисъл, всичко, що извърших от заслепение и невнимание, поради голяма леност и небрежност; ако ли в Твое име се клех, или дадох лъжлива клетва, или похулих името Ти в мисълта си, или някого укорих или наклеветих, или наскърбих; или в нещо някого разгневих, или от някого нещо откраднах, или блудствах, или излъгах; или тайно ядох, или някой беден дойде при мене и го пренебрегнах, или брата си наскърбих или премного огорчих; или през време на молитва и псалмопение моят лукав ум броди по лукави неща, или изпитах в нещо наслада повече, отколкото е позволено, или безумно се смях, или говорих кощунни неща, или тщеславие проявих, или се възгордях, или суетна красота видях и се прелъстих от нея; или се шегувах с недостойни за мене неща; ако по време на молитва проявих в нещо нерадение, или говорих празнословия или нещо друго лукаво извърших, защото всички тия неща и още по-лоши извърших, за които не си спомням,­ помилуй ме, Господи, и ми прости всичко, та да мога спокойно да заспя и да отпочина, и да Те възпявам, благославям и славословя с безначалния Твой Отец и с Пресветия и благ и животворящ Твой Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин. 

⧾⧾⧾

Край на псалтира и слава на нашия Бог!

Няма коментари:

Публикуване на коментар